SINIŠA MALI: “PAKET EKONOMSKIH MERA ZA PREVAZILAŽENJE KRIZE REZULTAT ODGOVORNE FISKALNE POLITIKE KOJU SRBIJA VODI OD 2014.GODINE”

Na  sednici 10. aprila 2020.godine, Vlada Republike  Srbije usvojila je tri uredbe kojima se reguliše korišćenje Programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa KOVID 19, vrednog 608,3 milijarde dinara, odnosno 5,1 milijardu evra.

 

U cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19 usvojena je Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima, Uredba o utvrđivanju programa finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima izazvanim pandemijom COVID – 19 kao i Uredba o postupku za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti za vreme vanrednog stanja.

 

Ministar finansija Siniša Mali istakao je “Srbija ima stabilne javne finansije i da je paket ekonomskih mera za prevazilaženje krize rezultat upravo odgovorne fiskalne politike koju Srbija vodi od 2014. godine”.

Siniša Mali, Foto: Tanjug

Usvojene uredbe danas će biti objavljene u Službenom glasniku, a početkom sledeće nedelje biće spremno i uputstvo i brošure za privrednike, kako bi se lakše informisali. Takođe, za sva dodatna pitanja privrednici se mogu obratiti i Info centru Privredne komore Srbije. „Primena ovih ekonomskih mera počinje već u ponedeljak i svi zainteresovani moći će da se prijave, i to kroz poresku prijavu, koju i inače popunjavaju. Pozivam sve privrednike, mikro, mala, srednja i velika perduzeća da iskoriste ove pogodnosti, jer je u pitanju zaista velika podrška za vaše poslovanje. Država je uz vas, a to smo pokazali kroz ovaj paket mera“, ističe Mali.

 

Ministar finansija Siniša Mali najavljuje da će u ponedeljak biti objavljen i poziv Fonda za razvoj za pomoć privrednicima u održavanju likvidnosti, a  do četvrtka naredne nedelje biće završen i pravni okvir za garantnu šemu za podršku privredi, odnosno preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima. „Vrednost kredita koji će biti plasirani na taj način je dve milijarde evra, i to je novac za koji će država garantovati. Novac će im biti na raspolaganju u aprilu“, kaže Mali i dodaje da će do četvrtka naredne nedelje biti gotova i uredba koja se odnosi na poljoprivrednike.

Izvor:mfin.gov.rs

Foto Printscreen/Tanjug
Izvor/Autor Beograd24

Vaša email adresa neće biti objavljena.