SEDNICA SKUPŠTINE GRADA Svađa naprednjaka i Đilasa oko predloga za povećanje poreza na imovinu

0

Na današnjoj sednici Skupštine grada odbornici razmatraju aneks ugovora sa privatnim prevoznicima u sistemu javnog gradskog prevoza, dopunu odluke o visini stope poreza na imovinu, odluke o držanju životinja i kućnih ljubimaca, kao i o oglašavanju, kao i nekoliko regulacionih planova, a razmatraće se i rebalans budžeta za JP “Sava centar” i JP “Putevi Beograda”.

Sednica je počela osudom napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića.

– Oštro osuđujemo ono što se dogodilo Borku Stefanoviću. Protiv smo svakog vida nasilja – rekao je Aleksandar Mirković, šef odborničke grupe SNS, podsećajući da su vinovnici uhapšeni i da će ostati u pritvoru 30 dana.

Mirković je pozvao na hitno obustavljanje svakog nasilja, kao i sa pozivima na ubistvo predsednika Srbije i na nasilje nad premijerkom Anom Brnabić.

Odluka o porezu na imovinu

Do žustre rasprave došlo je već sa prvom tačkom dnevnog reda, vezane za dopunu odluke o visini poreza na imovinu. Zamenik šefa odborničke grupe Saveza za Srbiju optužio je vlast da “od kako su došli na čelo grada, svake godine povećavaju porez za 80 odsto”.

– Zahvati od poreza su 2013. godine bile 5,5 milijardi dinara, a danas između 16 i 17 milijardi. Tražimo da građani budu oslobođeni poreza na nekretninu u kojoj žive – rekao je Jovanović.

Na to je zamenik gradonačelnika Goran Vesić uzvratio rečima da Jovanović iznosi neistine, pozivajući se na predlog da porez na imovinu za fizička lica bude uvećan za dva odsto. Usledila je svađa i prepirka Vesića i lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa.

– Prema zakonu koji, naravno, nije donela ni vlada Aleksandra Vučića, ni Ivice Dacića, ni Ane Brnabić, nego su ga donele neke vlade pre, porez se opredeljuje prema zonama na osnovu prosečne cene nekretnina u zoni od 1. januara do 30. septembra, za stanove se umanjuje za 50 odsto, a ne više 20.000 dinara i tako dalje. Tako je po zakonu. Kakvi ce biti porezi, zavisi od prometa nekretnina. Mi smo prošle godine doneli odluku da ograničimo rast dugova.

Ove godine gde god je povećan prosek prometa nekretnina, neće smeti da bude povećanje iznad dva odsto, iako bi realno trebalo biti veće i nikada se nije desilo da je bude 60 ili 70 odsto, to su takve gluposti da ja to ne mogu ni da komentarišem, jer svako ko iole zna, može da pročita papire, može da vidi šta se desavalo. U godini 2018. nije bilo povećanja, a 2017. bilo je dva odsto – kazao je Vesić.

Odgovarajući na konstataciju vlasti da je zbog povećane gradnje došlo do pada cena nekretnina, bivši gradonačelnik izneo je podatke o gradnji nekretnika ranijih godina, pozivajući se na statistiku gradskih ustanova.

– Klasična priča o povećanju broja izdatih građevinskih dozvola i to je nešto što slušamo stalno, o povećanju broja kvadrata. Zvanični podaci gradskog Zavoda za statistiku, nadležne ustanove koja je deo gradske vlasti, pokazuju da je u 2012. godini u Beogradu je izgrađeno 717.890 kvadrata stambanog prostora i 125.280 kvadrata poslovnog prostora, ukupno 843.170 kvadrata. Godinu kasnije, u kojoj sam delimično bio gradonačelnik, izgrađeno je 721.036 kvadrata stambenog prostora i 59.194 poslovnog prostora, ukupno 780.230. U 2015. godini u Beogradu je izgrađeno 391.006 kvadrata stambenog i 14.015 kvadrata poslovnog prostora, ukupno 405.025 kvadrata, što je pad u odnosu na 2012. za vise od 50 odsto, kao i u 2016. Za 2017. se podaci još čekaju – kazao je Đilas.

Potom je šef naprednjaka u gradskom parlamentu Aleksandar Mirković preuzeo reč i optužio Đilasa da je “najgori gradonačelnik u istoriji” i “da je on postavio najviše poreze”, na šta je Đilas uzvratio da vlast povećava poreze “da bi imali za novogodišnje ukrase, gondolu i renoviranje tri kilometra Ulice cara Dušana za 27 miliona dinara”.

Naprednjaci su na to optužili Đilasa i da je “silne pare potrošio na rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra.

– Naš projekat dobio je nagradu EU, videćemo šta ćete vi uraditi – zaključio je Đilas.

Za pripadnike vojske, policije i BIA 1.000 stanova

Na prostoru između Nove galenike i saobraćajnice T6 biće na 100.000 kvadrata izgrađeno 1.000 stanova za pripadnike Vojske Srbije, policije i BIA, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Da bi gradnja ovih stanova bila omogućena, odbornici su danas usvojili urbanistiki plan

Foto R. BJELIĆ / RAS SRBIJ
Izvor/Autor Blic.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.