SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Odbornici danas o Vinči, podzemnim garažama…

0 1,124

BEOGRAD – Odbornici Skupštine grada Beograda odlučivaće na današnjoj sednici o dodeli ugovora francusko-japanskom konzorcijumu za izgradnju postrojenja za preradu komunalnog otpada i sređivanje deponije “Vinča”.

 

Na dnevnom redu biće i predlog odluke o raspisivanju tendera, kako bi se pronašao partner za izgradnju četiri podzemne garaže, kao i izmene odluka o podizanju spomenika Stefanu Nemanji i o Nagradi grada Beograda.

 

Prema rečima predsednika Skupštine grada Nikole Nikodijevića, ukoliko gradski parlament usvoji odluku o “Vinči”, biće potpisan ugovor za tu investiciju, vrednu oko 300 miliona evra, kako bi se započelo sa realizacijom projekta.

 

Nadležni u gradu očekuju da izgradnja novog postrojenja započne naredne godine i da fabrika bude izgrađena tri godine od početka radova.
Nikodijević je ranije za Tanjug pojasnio da će nova fabrika tretirati samo otpad koji ne može da ide u reciklažu, dok će u međuvremenu, do izgradnje postrojenja, grad u svim opštinama napraviti reciklažna dvorišta za odvajanje otpada koji može da se reciklira.

Takođe, u novom postrojenju u Vinči prozivodiće se i toplotna i električna energija. Prema rečima Nikodijevića, ugovorom je predviđeno da partner prvo sanira postojeću deponiju “Vinča”, koja je stara više od 40 godina.

Na dnevnom redu biće i predlog odluke o raspisivanju tendera, kako bi se pronašao partner za izgradnju četiri podzemne garaže u centru grada – na Trgu Republike ispod “Staklenca”, na Studentskom trgu, na Kosančićevom vencu i u Kosovskoj ulici.

Taj posao, prema procenama, mogao bi da košta između 40 i 45 miliona evra, konačna cifra biće poznata po okončanju tendera.
Nikodijević veruje da bi, nakon tendera i izbora partnera, do februara 2018. godine mogao da bude potpisan ugovor, a zatim i da počne gradnja u drugoj polovini naredne godine.

 

Pred odbornicima će se naći i odluka o novoj lokaciji za postavljanje spomenika Stefanu Nemanji, koji bi trebalo da se podigne na Savskom keju, kod Žzelezničke stanice.

 

Ukoliko odbornici podrže predlog, Nagrada grada Beograda dodeljivaće se u još jednoj oblasti – za najveće dostignuće u zaštiti životne sredine.
Odbornici će, između ostalog, odlučivati i o izmenama odluke o lokalnim administrativnim taksama, kao i o izmenama odluke o mreži osnovnih škola u gradu.

 

Takođe, odlučivaće se i o uspostavljanju saradnje između Beograda i Seula.
Na dnevnom redu su izmene odluke o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor na kome Grad ima posebna svojinska ovlašćenja, Predlog master plana razvoja saobraćajne infrastrukture Beograda, kao i odluka o raspisivanju javnog konkursa za izbor direktora preduzeća “Putevi Beograda”.

 Komentari

komentara

Foto Stefan Jokić
Izvor/Autor Kurir.rs/Tanjug

Your email address will not be published.