Savremeno opremanje kancelarije – Trendovi u dizajniranju poslovnih prostora

zena-stolica-laptop

Radno okruženje predstavlja sastavni deo naše karijere i jedan vid svakodnevnice kojoj smo izloženi, budući da u kancelariji provodimo veći deo dana. Prostor u kome boravimo nesumnjivo utiče na naše raspoloženje, produktivnost i performanse, stoga i ne čudi što sve veći broj poslodavaca pridaje veliki značaj uređenju i opremanju kancelarija. Konstantnim razvojem tehnologije, pa i samog načina poslovanja, menjaju se i navike zaposlenih, što naposletku transformiše i formulu modernog poslovnog prostora.

Prepoznajući potrebe zaposlenih i najnovije trendove u korporativnom svetu, stvaranje modernog i funkcionalnog radnog prostora postaje prioritet svake uspešne kompanije. Upoznajte se sa sa poslednjim trendovim u dizajniranju poslovnih prostora i unesite novu energiju u vaše poslovanje!

Udobnost među prioritetima

Integralni deo enterijera poslovnih prostora jeste nameštaj, a budući da dnevno provedemo mnogo sati u kancelariji, on treba da pruži potrebnu udobnost zaposlenima. Odabir nameštaja u velikoj meri će zavisiti od boja zidova, stila koji želimo da postignemo, kao i drugih dekorativnih elemenata. Najbolji izbor leži u stolicama sa ergonomskom podrškom, čiji cilj je da zaposlenima pruži maksimalnu udobnost tokom radnih sati. Prirodni materijali su takođe postali čest izbor kada je u pitanju kancelarijski nameštaj, a potpuni efekat može se postići kombinacijom drveta i čelika. Ovi materijali su izdržljivi i kvalitetni, a njihov karakterističan izgled zaštitni je znak modernog dizajna.

Biofilični dizajn doprinosi zdravlju

Uprkos ubrzanom tempu života i urbanom okruženju u kome boravimo, čovek ima konstantnu potrebu da bude u dodiru sa prirodom i neguje čvrstu vezu sa njom. Pozitivni efekti koje priroda ima na čoveka i njegovo zdravlje nemerljivi su, a arhitektura i dizajn pronašli su rešenje za uspostavljanjem veze između savremenog čoveka i prirode. Koncept biofiličnog dizajna postao je dominantan način uređenja prostora mnogobrojnih kompanija, a polazi od toga da prirodu integriše u poslovne prostore i učini je delom svakodnevnice modernog čoveka.  Taj efekat se postiže prisustvom velikog broja biljaka u poslovnom prostoru, primenom prirodnih materijala poput drveta i kamena, kao i dovoljnom količinom prirodne svetlosti. Aluminijumski klizni prozori doprinose povećanju prirodnog osvetljenja, a njihov izgled u potunosti je u skladu su najnovijim trendovima savremenog dizajna. Boravak u ovakvom okruženju podstiče produktivnost i kreativnost i povećava sveopšte zadovoljstvo zaposlenih.

Multifunkcionalni prostori

Adekvatno korišćenje prostora osnova je kvalitetnog dizajna, a višenamenski prostori postaju sve popularniji oblik uređenja. Tako danas često možemo videti salu za sastanke koja se s lakoćom adaptira u salu za radionice ili čak prostor za vežbanje. Modularan nameštaj i open space koncept nam olakšavaju transformisanje prostora i njihovo prilagođavanje aktuelnoj situaciji i potrebama zaposlenih. Ukoliko imamo ovakvu mogućnost adaptacije, značajno ćemo uštedeti na vremenu, prostoru i resursima, sa ciljem kreiranja što kvalitetnijih uslova za rad.

Integracija tehnologije

Činjenica je da razvoj tehnologije iz dana u dan menja način našeg poslovanja i uopšte, svakodnevnog funkcionisanja, stoga je i sama postala nezaobilazan deo savremenog dizajna prostora. Kancelarija opremljena u skladu sa poslednjim tehnološkim trendovima sadrži različite uređaje, sisteme za kontrolu temperature i osvetljenja, interaktivne ekrane i druge elemente potrebne za nesmetan rad i efikasno održavanje sastanaka. Komunikacija između zaposlenih koji rade remote podignuta je na viši nivo zahvaljujući naprednoj tehnologiji, a svakodnevnica svih članova tima znatno olakšana zbog uštede vremena i energije.

Održivost i prirodni materijali

Živimo u dobu ekološke krize i svedočimo konstantnom ugrožavanju prirodnih ekosistema, a kao rezultat dobijamo zagađen vazduh i vodu, promene klime i nestajanje prirodnih resursa. Kompanije i preduzeća svrstali su zaštitu životne sredine u jedan od svojih prioriteta, stoga se svojim proizvodima, akcijama, ali i uređenjem sopstevnog prostora, trude da ostave što manji ekološki otisak i doprinesu očuvanju životnog okruženja. Najnoviji trendovi u dizajniranju prostora obuhvataju održive prakse kroz upotrebu ekološki prihvatljivih materijala i energetski efikasnog osvetljenja. Nameštaj od obnovljivog/recikliranog materijala, slavine koje ograničavaju količinu vode u kupatilima, adekvatna izolacija i dovoljno prirodnog osvetljenja samo su neki od trikova za uštedu energije i održivog načina opremanja prostora.

Inovacije u dizajnu eneterijera poslovnih prostora stavljaju u fokus potrebe zaposlenih, oslanjajući se na najnovije trendove u ekologiji, tehnologiji i građevinarstvu. Fleksibilnost, održivost i povezanost sa prirodom samo su neki od elemenata savremenog dizajna, koji za cilj imaju stvaranje okruženja koje inspiriše, podstiče na rad i stvara jednu zdravu i podržavajuću atmosferu.