Saveti za održavanje slavine za kadu

slavine za kadu

Higijena doma u kojem živimo važna je sa dva aspekta. Prvi i slobodno možemo reći važniji tiče se uticaja koji to ima na naše zdravlje, a drugi ali ne manje bitan tiče se estetike.

Dok će za održavanje nekih površina biti dovoljno pridržavanje nekih opštih pisanih i nepisanih pravila ili upotrebe klasičnih aparata namenjenih za održavanje čistoće, za druge će biti potrebna određenja ,,edukacija“ odnosno znanje.

Posebno karakteristično mesto za čišćenje jeste kupatilo gde ima puno vlage, voda se često korisiti što povećava šansu za stvaranjem kamenca.

Redovno čišćenje hromiranih površina

Najbolji recept za čišćenje hromiranih površina, poput slavina za kadu, jeste onaj koji može svako od nas da napravi kod kuće. Osim što se lako pravi, prirodan je i ne šteti kako površinama koje se čiste njime tako ni ljudskom zdravlju.

Sve što nam je potrebno je mlaka voda, kuhinjsko sirće i meka (neabrazivna) krpa. Proces izgleda tako što treba da pomešamo kuhinjsko sirće za vodom u razmeri 1:10, natopimo tim rastvorom meku krupu kojom se može krenuti u proces brisanja slavine za kadu.

Napominjemo da je potrebno da slavine za kadu budu hladne, tj. da ovaj posao ne treba raditi kada je baterija topla.

Nakon toga površine bi trebalo isprati čistom mlakom vodom i prebrisati suvom takođe mekom krpom kako bi se otklonije kapljice vode koje mogu ostaviti fleku odnosno trag prilikom prirodnog sušenja.

Ovakve površine mogu se čistiti i industrijskim proizvodima namenjenim za to, ali uz detaljno informisanje pre upotrebe i čitanje uputstva za pravilnu upotrebu.

Održavanje crnih slavina

Danas slavine za kadu u crnoj boji predstavljaju sve češći izbor pri uređenju ili renoviranju enterijera kupatila. Pored toga biraju se i drugi komadi sanitarije i nameštaja u istoj boji kako bi se postigla skladnost prostora.

S obzirom da je ranije manje bilo zastupljeno ove boje u kupatilu, treba navesti i načine koje stručnjaci preporučuju kada je održavanje u pitanju.

Recept stručnjaka za brigu o njima podrazumeva meku krpu natopljenu vodom sa malo sapuna kojom se blagim pokretima prelazi preko površina i to treba  raditi redovno. Da bi se izbegle bele mrlje koje nastaju sušenjem, preporučuje se brisanje baterija po završenom čišćenju.

Ne preporučuju se nikakva upotreba abrazivnih sredstava niti korozivnih supstanci, kao ni tvrdih sunđera koji mogu oštetiti baterije i trajnog ih uništiti.

Kako odstraniti naslage kamenca?

Stvaranje kamenca na slavinama za kadu nije retka pojava. Dileme kako ga se otarasiti i odstraniti muče mnoge koji vode svakodnevne brobe sa njima.

Osim kupovnih industrijskih proizvoda i veštačkih hemikalija koji su danas dostupni na tržištu plasirajući uvernje da čiste kamenac ,,kao od šale“, svako u svojoj kući ima prirodno sredstvo koje može poslužiti u ovoj borbi.

Korišćenje prirodnih proizvoda u ove svrhe je ne samo jeftnije već predstavlja i mnogo zdraviju opciju. Kao najjači i najefikasniji u toj borbi pokazali su se sirće, soda bikarbona i limun.

Kombinacija sirćeta i sode bikarbone ima značajno dejstvo na uklanjanje kamenca sa slavina za kadu, neki kažu i do neverovatnih 80% naslaga. A moćni limun u kombinaciji sa destilovanom vodom i eteričnim uljima će pored toga što će se lako izboriti sa kamencom dati osvežavajući miris svakom kupatilu.