Saveti za funkcionalno opremanje malog dnevnog boravka

nosači za tv

Izazov zvani mala kvadratura i mala prostorija jedan je od najvećih kada je uređenje enterijera u pitanju. Često se sve svodi na postizanje funkcionalnosti, što svakako jeste najvažnije u životnom prostoru, ali je potrebno dostići i ozbiljniji nivo estetskog doživljaja u svemu tome, kako bi prostor u kome se živi bio i funkcionalan i ugodan za boravak u njemu. Zato se bavimo nekim najvažnijim savetima koji će vam sigurno pomoći u funkcionalnom, praktično i stilski, uređenju i opremanju manjeg dnevnog boravka.

Nosači za TV umesto velikih komoda

Jedan vrlo funkcionalan i praktičan savet, a ujedno savet koji će vam uštedeti novac za neke druge komade nameštaja. Nosači za TV koriste vertikalni prostor, zid koji ne igra ulogu u samoj kvadraturi prostora. Tako možete uzeti čak i veći televizor, nego što ste zbog prostora i mogućnosti određene komode planirali. Nosači za TV vam omogućavaju da celokupan prostor ispod televizora, kao i prostor levo i desno koristite kako je to vama potrebno.

U najboljem slučaju, najbolja opcija jeste ubacivanje komode u vidu velikih fioka, koje se nađu na sredini zida, između TV-a i poda, a veoma su praktične za odlaganje. Daju veoma lep izgled, ne zauzimaju prostor, posebno kada su tako odignute od poda, a kako su nosači za TV rešili postavku telvizora, prostor na komodi ostaje slobodan za neki minimalistički dekor koji neće „zagušiti“ prostor.

Svetle boje i ogledala

Zamka manjeg prostora neretko je što se ne razmišlja iz ugla vizuelizacije. Određene stvari, iako predviđene za manje prostore, mogu uticati na vizuelno smanjivanje prostora, kao što su komadi nameštaja u tamnim bojama, sa izraženim duborezom na sebi i slično. Iz ovih razloga je važno koristiti svedene forme i linije, te što svetlije boje zidova, tepiha, zavesa, nameštaja. Detaljima se onda može napraviti kontrast, ako je to potrebno u smislu stila i samog izgleda enterijera.

Pored svetlih boja i nežnijih tonova, veliku ulogu u vizuelno većem doživljaju prostora imaju ogledala. Postavljena horizontalno, duž slobodnog zida, iznad ugaone garniture, troseda, ili trpezarisjkog stola kada je u sklopu dnevnog boravka, celokupan prostor dobija elegantniji izgled, a vizuelno postaje izuženiji ili širi, zavisno na kojem se zidu nalazi.

Prave dimenzije nameštaja

Kada smo napomenuli da izgled nameštaja može već vizuelno da smanji prostor, pretpostavlja se tu već da je najvažnije njegove dimenzije uklopiti u sam prostor. Nameštaj koji dimenzijama ne zauzima mnogo prostora, ali ima jako izražene stranice, naslone, jastuke, masivne stolice, upečatljivi klub stočići, nisu najbolja opcija. Svedenost dizajna, kao i dimenzije koje su proporcionalne prostoru, zajednički čine prostor prozračnim, ugodnim i lepim, bez osećaja da je manji i skučen. Ovakvim biranjem i uklapanjem svakog komada nameštaja učinićete da se celokupan dnevni boravak čini mnogo većim nego što to jeste.

Koristite prirodno svetlo

Osvetljenje igra veliku ulogu u prostoru, posebno kada je manji. Zato je dobro imati više izvora osvetljenja, a ne samo jedno, glavno, poput lustera ili plafonjerke. Međutim, vodite računa i o samom prirodnom osvetljenju. Iskoristite ga maksimalno, bez ijednog trenutka da nekim komadom nameštaja zaklonite ulazak svetlosti kroz prozore ili balkonska vrata. Što više prirodne svetlosti u prostoru, to će on delovati čistije, prostranije i urednije.