SAMOIZOLACIJA NAJLOGIČNIJE REŠENJE: Evo čega će morati da se pridržavaju Srbi koji se vraćaju sa odmora iz inostranstva

0 55,898

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da će Krizni štab danas ponovo raspravljati o mogućnosti uvođenja samoizolacije za one koji dolaze sa odmora iz inostranstva u Srbiju.

 

Samoizolacija deluje kao najlogičnije rešenje, rekao je Kon. On je dodao da je rasprava o tome da li naši državljani koji ulaze u Srbiju treba da donose pi-si-ar testove razrešena jer ima država koje uopšte ne testiraju strance.

“To bi značilo da kada dođu u zemlju moraju da se testiraju u nekom kratkom vremenu. Ako bi to opet uveli za sve, to bi bio jak udar na laboratorije, jer mi smo doživeli dva puta šta znači blokiranje laboratorija zbog prevelikog naleta, to nam najmanje treba”, istakao je Kon.

On smatra da je samoizolacija najlogičnije rešenje.

“To je 30.000 ljudi koji se očekuju u odnosu na onih 400.000 na početku epidemije, ne može da se upoređuje taj rizik, tako da će to Srbija lako apsorbovati”, dodao je Kon.

Ukazao je da su jako važna zdravstvena upozorenja koja mora da dobije svaki naš građanin koji prelazi granicu.

“To podrazumeva da ima obavezu da ukoliko mu se pojave bilo kakve tegobe da se jave na određeni broj telefona. Treba znati da su kazne po pitanju zaštite javnog zdravlja minimalna 50.000 do 150.000 dinara. Mi imamo mogućnosti da to stavimo pod ozbiljnu kontrolu”, poručio je Kon.

Govoreći o najavama da bi Evropska unija mogla da preporuči članicama da skinu Srbiju sa crvene liste, ukoliko broj zaraženih korona virusom nastavi da opada, Kon kaže da EU ima jasno definisan kriterijum.”Prati se 14 dana broj i ako je taj broj ispod 25 na 100.000 i ima dalju tendenciju pada, onda se zeml?a skida sa liste crvenih zemalja”, objasnio je Kon.Komentari

komentara

Foto Printscreen RTS
Izvor/Autor Kurir.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.