Samo 52% ljudi ima svoj stan: Vrši se ogroman pritisak na vladu na najskupljem tržištu nekretnina

0

Potencijalni egzodus stanovnika u Veliku Britaniju, preko programa viza za britanske državljane u inostranstvu, pogoršao je zabrinutost zbog prodaje nekretnina

 

Najskuplje tržište nekretnina na svetu je nezaustavljivo. Uprkos ekonomiji koja se bori i talasu emigracije nakon godina političkih previranja, potražnja za domovima u Hongkongu – od luksuznih vila do stanova malih poput “kutije za cipele” – ostaje na snazi i nastavlja trend rasta.

Za samo nekoliko sati kupci su nedavno uzeli 45 novih stanova ukupne vrednosti 32 miliona američkih dolara, a jedna od vodećih lokalnih kompanija u tom domenu je “Henderson Land Development Co Ltd”.

Tu je i kompanija “New World Development Co Ltd”, sa rezidencijalnim projektom Pavilia Farm III, čija je popularnost dostigla toliki nivo da je 88 kupaca moralo da se takmiči za jedan stan – što ga čini najtraženijim projektom od 1997. godine.

Cene nekretnina u Hongkongu, specijalnoj administrativnoj oblasti NR Kine, “lebde” blizu skoro svih najviših vrednosti postavljenih sredinom 2019. godine. Transakcije na sekundarnom tržištu, u 10 najvećih stambenih naselja, premašiće 20 milijardi hongkoških dolara za prvu polovinu 2021. godine, što je najviše u 23 godine, prema podacima “Centaline Property Agency Ltd”.

Dalji rast cena dodao bi pritisak na vladu da stanove učini pristupačnijim u gradu u kojem samo 52% stanovnika poseduje svoje stanove. Kina želi da lokalni zvaničnici i kompanije stabilizuju vrednosti stratosferske imovine. “Sada kada Peking vidi da su politički problemi u Hongkongu rešeni, fokus se preusmerava na rešavanje socijalnih pitanja, posebno imovine”, rekao je Ivan Čoj, koji predaje politiku na “Chinese University of Hong Kong”.

Rekordne cene kuća postaju razlog više za vladu Hongkonga da pokaže svoju sposobnost da umiri stanovnike rešavajući taj problem, dodao je. Vlada, pritom, već deluje. Ubrzava zaplenu zemljišta u regionu New Territories, kako bi povećala ponudu, istovremeno nagoveštavajući uvođenje nekih vrsta poreza.

U toku je i projekat veštačkog ostrva, vredan 80 milijardi dolara, koji će pomoći ublažavanju imovinske krize, mada će kupci kuća morati da sačekaju do 2030. godine. Vlada je takođe olakšala uslove za dobijanje stambenog kredita. U 2019. godini smanjen je odnos depozita, potrebnih za određene hipoteke.

Foto Tanjug/Tijana Radojković Barrai
Izvor/Autor Telegraf.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.