Ruski mornar selfijem otkrio polozaj bojnog broda

576

Ruski vojni brod prolazi kroz Bosfor

Ruski mornar sa krstarice “Petar Veliki” mogao bi biti kažnjen zato što je napravio selfi na palubi broda, fotografiju postavo na društvene mreže i tako otkrio trenutni položaj broda.
Mornar se fotografisao na krstarici u blizini istočne obale Krita, a novinar Hans de Vrij je pomoću selfija odredio tačne koordinate broda i položaj flote.
Prema naredbi Ministarstva odbrane Rusije na “teritoriji službe” izričito je zabranjeno korišćenje mobilnih telefona, kao i radio uređaja.
Naredba iz 2009. godine nešto je blaža, određujući na kojim je sve mestima i u kojim prostorijama dozvoljena upotreba mobilnih telefona. Kada je reč o fotografskim aparatima, nema stroge zabrane.
Zastupnik Vadim Solovjov predlagao je 2014. godine nacrt zakona prema kojem bi ruskim vojnicima bilo zabranjeno da na društvenim mrežama postavljaju fotografije i video-snimke iz vojnih jedinica i sa vežbi. Takva zabrana postoji u nekim drugim vojskama u svetu, dok u Rusji postoji zabrana odavanja vojne tajne, koju je ovaj mornar, verovatno, prekršio.Komentari

komentara

Komentari su zatvoreni.