RODITELJI VEĆ KRENULI DA PREDAJU ZAHTEVE: Počeo konkurs za upis u beogradske vrtiće, prijave do 25 aprila

0 5,851

U 17 beogradskih predškolskih ustanova danas je počela predaja zahteva za 7.900 slobodnih mesta, a roditelji i staratelji zahteve mogu da predaju do 25. aprila, lično ili elektronski.

 

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak kaže da su upisne komisije spremne i roditelji su već počeli sa predajom zahteva.

“Ima dovoljno vremena, a biće i dodatnih mesta tako da nema mesta panici. Ove godine očekujem da Beograd konačno ukine listu čekanja za one koji imaju prioritet pri upisu”, rekao je Gak, a saopštila Gradska uprava.

Kako je objasnio, reč je o deci iz društveno osetljivih grupa, deca zaposlenih roditelja i redovnih studenata, kao i mališani koji imaju status trećeg i svakog narednog deteta u primarnoj porodici.

 

Preliminarne liste upisane dece biće objavljene 20. maja, nakon čega sledi rok za žalbe do 29. maja, koje će upisne komisije predškolskih ustanova razmatrati do 7. juna.

 

Gak je istakao da je fokus Grada ove godine na otvaranju novih mesta u državnim vrtićima i da je u planu još oko 3.000 novih mesta koja će se otvoriti gradnjom novih vrtića i adaptacijom postojećih.

“Startujemo sa oko 1.000 mesta više nego pre dve godine i sa četiri puta manjom listom čekanja uoči konkursa, što je dobra polazna osnova”, rekao je Gak.

On je rekao da je u ustanovama slobodno 5.504 mesta u jaslama, 1.999 mesta u vrtićima i 397 mesta za produženi boravak predškolaca, mimo obaveznih četiri sata boravka za sve predškolce.

Kako je rekao, Sekretarijat će tokom leta predškolskim ustanovima koje ispunjavaju uslove odobravati i povećanje broja mesta do 20 odsto ukoliko bude takvih zahteva.

 

“Pri upisu će se poštovati prioriteti, i ustanove u kojima će radno vreme biti produženo su na raspolaganju za sve informacije”, rekao je Gak.

 

Tokom prethodnih pet godina Grad Beograd je povećao obuhvat dece predškolskim obrazovanjem sa nekadašnjih 45 odsto na oko 70 procenata, budući da u beogradske državne vrtiće ide oko 60.000 dece i da za još oko 17.000 dece Grad sufinansira boravak u privatnim vrtićima.

 

(Kurir.rs/Tanjug)Komentari

komentara

Izvor/Autor Kurir.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.