RIMSKI ZLATNICI I PRVI RADIO PROGRAM Pored ove zgrade dnevno prolazi na hiljade ljudi, a malo ko zna njenu NEOBIČNU ISTORIJU

0 801

Velelepna građevina pored koje često prolazite, u Knez Mihailovoj 42, sada je Muzej Cepter, a pre skoro jednog veka, kada je i osnovana, bila je Prva hrvatska štedionica u Beogradu.

 

Posebno zanimljivi detalji iz bogate istorije ovog zdanja su da je u njenom temelju pronađen ćup sa rimskim zlatnicima, kao i zlatne poluge, da bi 1924. na ovom mestu prvi put emitovan radio program u Srbiji.

Prva hrvatska štedionica osnovana je u Zagrebu davne 1846. godine da bi nekoliko decenija kasnije nikla velelepna građevina u samom centru Beograda koja izgledom više nalikuje na kakav muzej ili galeriju no na filijalu banke.

Zgrada hrvatske štedionice u Knezu
FOTO: RAJKO RISTIĆ / RAS SRBIJA
Zgrada hrvatske štedionice u Knezu

Ugledni i iskusni hrvatski arhitekta Dionis Andrija Sunko i njegov dugogodišnji saradnik Rudolf Jungman projektovali su Prvu hrvatsku štedionicu, koja je otvorena 1922. godine u Ulici kneza Mihaila 42.

Posebna pažnja posvećena je estetskoj obradi enterijera. Rađena je po uzoru na multifunkcionalne palate berlinske secesije i jedan je od retkih primera berlinske i mađarske secesije u Beogradu. Po zahtevu naručioca, prizemlje i prvi sprat bili su namenjeni štedionici, a na sledeća tri sprata projektovani su stanovi različite kvadrature i namene.

Interesantniji je podatak da je u njenom temelju, tokom izgradnje, pronađen ćup sa 150 rimskih zlatnika za koji se veruje da je zaostavština nekadašnjeg Singidunuma. Ipak, osim podatka da je ćup pronađen, nema informacija o tome kod koga je završilo zlato. Zabeleženo je, takođe, da su majstori kasnije probijajući jedan zid našli čak i zlatne poluge. Čini se da je velelepnom zdanju suđeno da postane banka, iako se ništa od toga pre izgradnje nije znalo.

Hrvatska štedionica danas je Muzej Cepter
FOTO: RAJKO RISTIĆ / RAS SRBIJA
Hrvatska štedionica danas je Muzej Cepter

Osim blaga, neobično zdanje poznato je i po još jednom događaju koji je zapisan u srpskoj istoriji. Naime, prvo emitovanje radio programa u Srbiji održano je baš u ovoj zdradi 1924. godine gde se nalazio studio, a predajnik je potom preseljen u Rakovicu.

Zdanje u Knez Mihailovoj uspelo je da preživi Drugi svetski rat, nekoliko promena vlasništva, da bi od 1. jula 2010. godine ova impozantna građevina umesto banke postala muzej. Muzej Cepter postao je dom privatne kolekcije moderne srpske i jugoslovenske umetnosti 20. veka, koju je Madlena Cepter poklonila rodnom Beogradu. Odlukom Ministarstva kulture Srbije, Muzej Cepter je postao prvi privatni umetnički muzej.Komentari

komentara

Foto RAJKO RISTIĆ / RAS SRBIJA
Izvor/Autor Blic.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.