RIBLJA ČORBA U KAZANU OD 100 LITARA Otvoren “Fiš fest” na Kalemegdanu, a evo šta sve očekuje posetioce

0 9,484

Riblja čorba, mediteranski specijaliteti, kao i sarajevske pite i ćevapi samo su deo menija ovogodišnjeg “Fiš festa” otvorenog večeras na platou kod Kule Nebojša na Kalemegdanu.

U toj gastronomsko-turističkoj manifestaciji zabavnog karaktera, koja se ove godine održava 12. put, ljubitelji hrane, pića i dobre muzike moći će da uživaju do nedelje, 2. septembra.

Na takmičenju učestvuju kuvari iz zemalja bivše Jugoslavije koji će pripremati mediteransku hranu i specijalitete od ribeFOTO: S.RADOVANOVIĆ / TANJUG
Na takmičenju učestvuju kuvari iz zemalja bivše Jugoslavije koji će pripremati mediteransku hranu i specijalitete od ribe

Na festivalu učestvuju kuvari iz Srbije, kao i iz zemalja bivše Jugoslavije koji će se takmičiti u pripremanju mediteranske hrane i specijaliteta od morske i rečne ribe.

U pozitivnoj atmosferi pored reke, gde se uveliko širi miris ribljih specijaliteta, u kotlu od sto litara tradicionalnu riblju čorbu priprema amaterski kuvar iz Sombora Ivan Terek.

– Ova riblja čorba je kuvana sat i po, dva. U njoj ima šarana, soma i deverike. Ostale ribe nismo uspeli da upecamo, ali jako je fina. Za početak, sama boja pokazuje kakva je, a ovo je već treći kazan koji kuvamo – rekao je on.

Kako je istakao, da bi jedna riblja čorba zadovoljila ukus svih posetilaca potrebni su kuvarsko veliko srce, dobra riba, dobra paprika, luk, so i voda.

Ovogodišnji “Fiš fest” otvorio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić koji je rekao da to jedna od najvećih manifestacija u Beogradu, u oblasti gastronomije.

– Nastojimo da ovu manifestaciju što je moguće više brendiramo i internacionalizujemo kako bi ona imala daleko veći značaj od nacionalnog i regionalnog – rekao je Ljajić.

FOTO: TANJUG
“Fiš fest” otvorio je ministar Rasim Ljaljić

Kako je naveo, ove godine na “Fiš festu” učestvuje oko 200 kuvara, što je dvaput više nego prethodnih godina.

– To je jedan od dodatnih razloga zašto više moramo da radimo na ovoj manifestaciji i privlačenju što većeg broja turista – istakao je ministar koji je obišao nekoliko štandova gde se prave riblji specijaliteti, prodaju ljuti sosevi i sarajevski ćevapi i pite.

Otvaranju festivala prisustvovali su brojni posetioci, neki od njih su i zaplesali, a Toma i Jelica iz Beograda, koji su u braku već 50 godina, kažu da su na “Fiš festu” bili i prošle godine.

– Već smo probali pastrmke i dopale su nam se – rekao je Toma koji je saglasan sa suprugom da je “Fiš fest” jako lepa manifestacija.

Ove godine na
FOTO: TANJUG
Ove godine na “Fiš festu” učestvuje oko 200 kuvara

Na festival je došao i Zoran iz Pančeva koji kaže da mu je drago što će u muzičkom delu programa imati priliku da čuje bend “Apsolutno romantično”.

Iako je ovaj festival poznat po ribljim specijalitetima, posetioci mogu da kupe i slatke krofnice koje sa prijateljem priprema Rade iz Raške.

– Ovo je prvi put da smo na ovom festivalu. Prodaja za sada nije loša, ali nadamo se da će biti još bolja – rekao je on.

FOTO: TANJUG
“Ove godine je bolje jer je vreme lepše i nadamo se da će tako biti svih dana manifestacije”

Za ljubitelje pikantnog ukusa, pravo mesto je štand Jovana Zorića iz Zemuna kod koga se mogu pazariti razne vrste soseva, među kojima su najljući napravljeni od paprika “Karolina riper” i “Trinidad moruga škorpion”.

– Ovo nam nije prvi put da smo na ovom festivalu. Ove godine je bolje jer je vreme lepše i nadamo se da će tako biti svih dana manifestacije – dodao je on.VIDEO DANA

Komentari

komentara

Foto S.RADOVANOVIĆ / TANJUG
Izvor/Autor Blic.rs

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.