Prvi put “preko” MILIJARDU EVRA: Odbornici danas o budžetu grada Beograda za 2019. godinu

0 6,058

Od tog novca, gotovo 13 milijardi dinara predviđeno je za gradske opštine

Odbornici Skupštine grada Beograda razmatraće na današnjoj sednici predlog odluke o budžetu za narednu godinu, koji u ukupnom obimu iznosi oko 123 milijarde dinara.

To je, prema rečima predsednika parlamenta Nikole Nikodijevića, prvi put da je gradski budžet “prešao” milijardu evra.

Od tog novca, gotovo 13 milijardi dinara predviđeno je za gradske opštine.

 

Najavljeno je i novo izdvajanje za porodilje – jednokratna novčana pomoć od 50.000 dinara za blizance.

“Važno je da ćemo 123 milijarde dinara, koje su nam na raspolaganju, raspodeliti tako da zadovoljimo sve korisnike budžeta. Da budžet bude izbalansiran, dovoljno razvojni, ali i socijalno odgovoran”, rekao je Nikodijević za Tanjug.

Beograd

Beograd
Foto: Srbija Danas

 

Planom budžeta predviđeno je više novca za opštine.

“Sa 10,1 milijarde, koliko su imale ove godine, predviđeno je gotovo 13 milijardi dinara za 2019. za opštine”, precizirao je Nikodijević.

 

Takođe, više od 18,5 milijardi dinara predviđeno je za opremanje komunalne infrastrukture, za izgradnju novih puteva, kanalizacione, vodovodne, toplovodne mreže.

Prema planu gradske kase, biće novca i za izgradnju dva nova doma zdravlja i fiskulturnih sala u osnovniom školama.

Beograd

Beograd
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Budžet će biti izbalansiran, a nivo socijalnih usluga i davanja ostaje na visokom nivou, a čak se i povećava”, rekao je Nikodijević.

Tako se povećava pomoć za porodilje, pa će ubuduće žene koje rode blizanace dobijati od Grada jednokratnu pomoć od 50.000 dinara, uz sve ostale nadoknade koje dobijaju porodilje.

Nikodijević je pojasnio da sredstva koja dodeljuje Grad nezavisna su od onih koje dodeljuje Republika.

Beograd

Foto: Srbija Danas

Deficit za narednu godinu ostaje u okvirima predviđenim zakonom, do 10 odsto, i iznosiće 9,5 procenata.

Ustupljeni prihodi budžeta grada planirani su u iznosu nešto višem od 46 milijardi dinara, što je za 2,1 odsto više od procene ostvarenja tih prihoda za 2018. godinu.

 

Najznačajnije povećanje prihoda je planirano od prihoda od poreza na dohodak građana, u iznosu od blizu 40 milijardi dinara.

Grad Beograd

Foto: Srbija Danas

To je za 3,5 odsto više u odnosu na procenu ostvarenja tog prihoda u 2018. godini, što je, ističu u gradu, rezultat povećanja zaposlenosti i rasta zarada u Beogradu.

Očekuje se i veća dobit javnih preduzeća koja će biti uplaćena u gradski budžet naredne godije, i to 5,6 milijardi dinara, što je za 100 miliona dinara više nego u 2018. godini.

Budžet grada i dalje opterećuju krediti prethodne vlasti, pa će, kako kažu, u narednoj godini ukupni izdaci za otplatu glavnice i kamata iznositi oko 4,7 milijardi dinara i čine 4,36 odsto rashoda budžeta za 2019. godinu.

Ulaganje u kulturu iznosiće nešto više od pet milijardi dinara, a u saobraćajnu infrastrukturu i organizaciju saobraćaja 39,25 milijardi dinara.

Predviđena su veća ulaganja u zdravstvenu zaštitu za 74,58 odsto, a u poljoprivredu za 2,24 odsto.Komentari

komentara

Foto Srbija Danas
Izvor/Autor SrbijaDanas

Vaša email adresa neće biti objavljena.