Promenada spaja Karađorđevu i Trg republike, sve će biti primereno pešacima (EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE)

Železnička pruga koja se sada nalazi između keja i ulice biće uklonjena do kraja godine, a samo priobalje će biti uređeno na sličan način kao Sava promenada ispred “Beograda na vodi”

Gradska uprava Beograda u maju će raspisati tender za uređenje dela Karađorđeve ulice i Trga Republikeukupne vrednosti 15 miliona evra, a prvi tender biće raspisan u ponedeljak, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

On je rekao da će istovremeno biti uklonjene i šine sa pruge, a da će taj prostor biti pretvoren u šetalište, prenele su Večernje novosti.
Prema njegovim rečima, traže se i izvođači radova na rekonstrukciji Karađorđeve ulice od Brankovog mosta do Pariske ulice, kao i Savskog keja u istoj dužini.

POČEO UPIS U BEOGRADSKE VRTIĆE: Ove godine mesta za 7.512 mališana

– Železnička pruga koja se sada nalazi između keja i ulice biće uklonjena do kraja godine, a samo priobalje će biti uređeno na sličan način kao Sava promenada ispred “Beograda na vodi” – izjavio je Vesić.

Ovako će izgledati Karađorđeva ulica Foto: Promo

On je dodao i da se uređuju i plato i spiralne stepenice, koje su veza sa pasarelom koja spaja kej i Beogradsku tvrđavu preko Bulevara vojvode Bojovića.

Vesić je podsetio da je pored te lokacije pristanište kroz koje prolazi veliki broj turista koji kruzerima dolaze u Beograd.

– Na keju će biti i dečjih igrališta, koja sada nedostaju. Što se tiče Karađorđeve ulice, već smo uradili fasade. Sada će tramvajska pruga u jednom delu biti izmeštena, a ulica će dobiti šire trotoare i dvosmernu biciklističku stazu – rekao je Vesić.

Govoreći o uređenju Trga Republike Vesić je kazao da će taj prostor ubuduće biti namenjen pešacima, kao i da će biti uklonjene velike žardinjere i trafike, a posađena nova stabla, uređene zelene površine, a biće rekonstruisani i delovi Francuske, Kolarčeve i Makedonske ulice jer su u toj zoni projektovane četiri saobraćajne trake.

Promenada na Savskom keju Foto: Promo

– Ulica će biti u nivou trga, i to će biti zona usporenog saobraćaja. Kada Vlada Srbije bude raspisala međunarodni konkurs za izgradnju zgrade Opere i baleta na mestu sadašnjeg “Staklenca” i kada ova zgrada bude izgrađena, to će biti moderan centralni trg, poput onih koji postoje u svim evropskim gradovima – rekao je Vesić.

Tokom uređenja Trga republike biće zamenjeno oko 250 metara vodovodnih cevi i biće rekonstruisana kanalizacija u dužini od oko 150 metara. Predviđeno je postavljanje nove javne rasvete, kojom će se obezbediti osvetljenje platoa, pešačkih staza sa bočnih strana platoa, scenska rasveta za održavanje manifestacija…

Prostor oko Trga republike biće namenjen pešacima Foto: Promo

POMERAJU SE ŠINE

Kada se bude rekontrsuisala Karađorđeva ulica od Brankovog mosta do Pariske ulice, imaće tri poprečna profila – kolovozne površine, tramvajsku prugu i zeleni pojas. Na jednom delu izmestiće se tramvajske šine i redukovaće se širina kolovoznih traka.

REKONSTRUKCIJA SAVSKOG KEJA

Rekonstrukcija Savskog keja od Brankovog mosta do kraja Beton hale obuhvata uređenje partera u okviru javnih parcela priobalja. Biće uređene zelene parkovske površine, sa dodatnim sadržajima za pešake, korzo i dečje igralište.

Foto Promo
Izvor/Autor Telegraf.rs

Komentari su zatvoreni.