PREVENTIVNE MERE U JAVNOM PREVOZU: Ovo su uputstva koja treba da pratite

0

Grad Beograd, posredstvom Sekretarijata za javni prevoz, doneo je niz preventivnih mera i uputstava za postupanje u javnom prevozu u slučaju širenja virusa “kovid-19”, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

 

On je istakao da je javni prevoz usluga od opšteg interesa koja omogućava mobilnost, a naročito važna u vreme epidemija i pandemija jer, između ostalog, omogućava pristup zdravstvenim ustanovama.

 

 

Vesić je naveo da je donet niz mera i preporuka za organizatore, operatere, vozače i kontrolore, ali i za korisnike javnog prevoza.

 

“Ključni cilj za prevoznike koji obavljaju javni prevoz putnika jeste obezbeđivanje kontinuiteta u radu, upravo zbog potrebe građana da ga koriste. Stoga bi javni prevoznici trebalo da preduzmu sve mere i zaštite osoblje kako bi se izostanci sa rada minimizirali”, rekao je Vesić, a navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, najvažnija preporuka je da se u svakom trenutku prate uputstva nadležnih i da se mere pooštravaju u skladu sa nivoom rizika.

Kada je reč o putnicima koji koriste javni prevoz, najvažnije je, kaže, da, ako su doputovali iz zemlje ili regiona sa visokim ili umerenim rizikom od korona virusa, pažljivo prate svoje zdravlje.

“Ako posumnjaju na simptome koji uključuju temperaturu i kašalj, moraju se odmah izolovati i potražiti lekarsku pomoć”, podsetio je Vesić i naveo još jednom brojeve telefona za to – 064/8945235 ili 011/2684566.

On je podvukao da se preventivne mere primenjuju na sve vidove javnog prevoza bez obzira na nivo pretnje, a da je u planiranje potrebno ukljčiti sve prevoznike i operatere koji učestvuju u javnom prevozu putnika, s obzirom da najbolje poznaju poslovne procese i resurse kojima raspolažu.

FOTO: COVID19.RS

Takođe, ukazao je sa u proces planiranja i sprovođenja mera zaštite zaposlenih i korisnika prevoza potrebno je uključiti i sindikate, zato što njihovo učešće može pomoći da se ostvari razumevanje i podrška za manje popularne mere.

Kaže da je ključno imati identifikovane bitne funkcije unutar organizacije i obezbediti im odvojene prostorije ako se proceni potrebno, što je glavna preporuka za operatere.

Takođe, dodaje da je potrebno identifikovati radna mesta prema stepenu rizika od ugroženosti i identifikovati zaposlene koji bi mogli biti u rezervi za kritične pozicije.

Zamenik gradonačelnika naveo je da je neophodno proveriti i zalihe neophodne za nesmetano obavljanje javnog prevoza putnika.

Istakao je i da jedna od i svakodnevno informisanje i komunikacija sa zaposlenima, eadi ohrabrenja i suzbijanja panike, jer će širenje virusa biti ključna tema u medijima, kao i redovno praćenje objave nadležnih organa u cilju informisanosti o najnovijim savetima, merama i preporukama, rekao je Vesić.

“Sekretarijat za javni prevoz je u cilju preventivne zaštite, voznog osoblja u Beogradu obavestio sve operatere da je potrebno da podignu nivo održavanja higijene u vozilima javnog prevoza”, rekao je on.

Pojasnio je da to, pre svega, podrazumeva svakodnevnu pojačanu dezinfekciju unutrašnjosti vozila: vozačku kabinu, rukodržače, validatore, sedišta, a ako bude data preporuka nadležnih službi, potrebno je nabaviti i zaštitne maske za vozno i kontrolno osoblje.

Podsetio je da je za te potrebe Sekretarijat za javni prevoz preporučio umerenu nabavku sredstava za dezinfekciju (sredstava na bazi alkohola u skladu sa preporukama), kao i zaštitnih maski, kako se ne bi stvarale nepotrebne zalihe.

Pored ovoga, Sekretarijat za javni prevoz uputio je preporuku svim prevoznicima da prilikom kupovine novih vozila, koja će biti angažovana u javnom linijskom prevozu putnika, ona budu sa zatvorenim vozačkim kabinama koje fizički razdvajaju vozački od putničkog prostora, a u cilju zdravstvene i opšte bezbednosti vozača.

Foto Beograd uživo
Izvor/Autor Kurir.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.