PREOKRET IZ BRISELA! EU predlaže Moskvi međusobno PRIZNANJE KOVID SERTIFIKATA!

0

Brisel je predložio Rusiji da se razgovara o mogućnosti njenog priključivanja programu kovid sertifikata i da se razgovara o međusobnom priznavanju dokumenata o vakcinaciji, rekao je ambasador Evropske unije u Moskvi Markus Ederer

 

Prema rečima diplomate, zakonodavstvo omogućava da Evropska komisija prizna ekvivalentnost dokumenata izdatih u drugim zemljama.

Predložili smo ruskom Ministarstvu zdravlja da se održe takve diskusije i ukoliko one budu uspešne, smanjiće broj problema sa kojima se sada suočavaju putnici – rekao je Ederer.

Takođe je dodao da je zasad rano govoriti o tome kada će se granice u potpunosti otvoriti. Međutim, ističe Ederer, zemlje bi trebalo da teže rešavanju pitanja o sertifikatima o vakcinaciji radi olakšavanja kretanja ljudi.

Takođe je dodao da su Rusi na prvom mestu po dobijanju šengenskih viza.

Broj se smanjio zbog pandemije, ali i sada su Rusi najbrojnija grupa po predatim zahtevima i po dobijenim šengenskim vizama – precizirao je on.

Reuters

Ederer je istovremeno odbacio tvrdnje da je priznavanje vakcina u EU, uključujući i rusku “Sputnjik Ve“, politizovano.

Prema njegovim rečima, on se sastajao sa inspektorima Evropske agencije za lekove koji su tehnički stručnjaci.

 Proces sertifikovanja ruske vakcine ne bi trebalo da bude politizovan. To je poverljiv proces. On je u toku i naziva se trenutni pregled, trenutno se sprovodi na ‘Sputnjiku Ve’. Siguran sam da će se završiti racionalno i nepristrasno – rekao je diplomata.

Ranije je šef RFPI Kiril Dmitrijev rekao da Evropska agencija za lekove tokom ispitivanja ruske vakcine „Sputnjik Ve“ nije imala nikakve kritične napomene ni kada je reč o proizvodnom, ni kliničkom delu.

U EU je od 1. jula na snazi sistem kovid sertifikata koji se izdaju vakcinisanim, osobama koje su preležale kovid-19, kao i osobama sa negativnim PCR testom.

Foto Reuters
Izvor/Autor Informer.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.