PREMIJERKA OBJAVILA DOBRE VESTI: Srbija prva u Evropi, treća u svetu i još nam stiže 11 miliona vakcina

DOSAD VAKCINISANO 438.000 LJUDI

0 3,708

Kada se gleda sedmodnevni prosek vakcinisanih na 100 ljudi, Srbija se, prema podacima sajta Our world in data pri Oksfordskom univerzitetu, nalazi na prvom mestu u Evropi, a trećem u svetu. Ispred naše zemlje po broju vakcinisanih su samo Izrael i UAE, a kako je najavila premijerka Ana Brnabić, početkom nedelje biće potpisan ugovor o nabavci dodatnih količina vakcina protiv koronavirusa i podsetila da Srbija već ima potpisan ugovor o nabavci 6,5 miliona doza.

 

– Sa novim, dodatnim količinama, za koje ćemo ugovor potpisati u ponedeljak ili utorak, to će ukupno biti 11 miliona vakcina – najavila je premijerka i dodala da je u Srbiji dosad vakcinisano 438.000 ljudi.

vakcinacija, vakcina
FOTO: PRINTSCREEN/ OUR WORLD IN DATA

Brnabićeva je istakla da će biti dovoljno doza i za revakcinaciju, jer se prilikom dolaska svakog kontingenta vakcina jedna polovina odmah odvaja sa strane.

– Velika Britanija je zbog ogromnih problema sa virusom i velikog broja zaraženih, odlučila da revakciniše ljude posle 12 nedelja, a ne posle tri nedelje, odnosno praktično daju samo jednu dozu, što kod nas nije slučaj. To bi bilo kao kada bi u Srbiji svih 1.170.000 vakcina koje imamo u zemlji dali svima, ali samo po jednu dozu. Imali bismo više od milion vakcinisanih, ali bismo onda mogli samo da se nadamo da će nam stići doze za revakcinu. Mi imamo drugačiju strategiju, uvek polovinu dobijene isporuke odvajamo za revakcinu – istakla je Brnabićeva za TV Pink i dodala da danas stižu određene količine i “Fajzerove“ vakcine.

U Srbiji je, kako je navela, lider po procentu vakcinacije Raška, zatim Kuršumlija, dok je Beograd na 21. mestu među lokalnim samoupravama.

(R. Kantar)Komentari

komentara

Foto Nemanja Nikolić
Izvor/Autor Kurir.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.