Preko interneta PREVARANTI NUDE LAŽNE PCR TESTOVE za 4.000 dinara

0

Napravljeni su s logotipom „Batuta“, dvojezični su, imaju čak i QR kod,
koji vas, kad ga skenirate, vodi na stranicu lažnog RFZO, gde vas obaveštavaju da je vaš rezultat validan

Obratite pažnju! Srbijom haraju prevaranti koji su celu tragediju u vezi s pandemijom koronavirusa, koja je paralisala ceo svet i samo u Srbiji odnela skoro 7.000 života, odlučili da iskoriste kako bi sebi napunili džepove!

Zasad nepoznati kriminalci nude lažne negativne PCR testove po ceni od 4.000 dinara, a zauzvrat izdaju potvrdu koja je na prvi pogled identična onoj koju dobijate od Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“ sa sve QR kodom za skeniranje, navodi N1, koji je na svom sajtu i objavio testove koji su ponuđeni njihovom novinaru.

Pokupe podatke

Već danima se u Srbiji na društvenim mrežama širi informacija da postoji specijalna adresa na koju treba da pošaljete ime i prezime, JMBG i datum za koji je potreban negativan test, zatim da u jednoj banci uplatite 4.000 dinara i na vašu adresu stiže negativan PCR test bez bilo kakvog odlaska kod lekara ili testiranja. Na prvi pogled rezultati lažnih testova izgledaju kao pravi, napravljeni su sa logotipom Instituta „Batut“, dvojezični su, a u uglu postoji čak i QR kod za skeniranje. Štaviše, kada skenirate taj kod, vodi vas na stranicu lažnog RFZO, gde vas obaveštavaju da je vaš test validan!

Treba se dobro zagledati Originalna i falš adresa RFZO
TREBA SE DOBRO ZAGLEDATI ORIGINALNA I FALŠ ADRESA RFZOFOTO: SCREESNHOT

Procedura se završava tako što negativan PCR test stiže sa, na prvi pogled, zvanične mejl adrese portala E-uprava. I samo najpažljiviji mogu primetiti da je razlika u URL adresi i da je u pitanju lažna mejl adresa jer pošiljalac šalje obaveštenje sa obaveštenja@euprava-gov.rs, a ne obaveštenja@euprava.gov.rs, koja je prava i jedina referentna adresa. Konkretno, između reči „euprava“ i domena „gov.rs“ u zvaničnoj mejl adresi stoji tačka, dok je u lažnom mejlu na tom mestu srednja crtica.

Takođe, pri skeniranju potvrde prevaranti vas vode na sajt ws-rfzo.co.rs/wp-coneten/uploads umesto na validnu adresu ws.rfzo.rs/covid19validation. Zasad nije poznato da li je neko sa lažnom potvrdom uspeo da pređe granicu, kao ni ko stoji iza ove na prvi pogled dobro osmišljene prevare.

PCR test
FOTO: SCREENSHOT

Prijava tužilaštvu

Dragana Bećić, pomoćnica direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, kazala je za Kurir da nema nikakve sumnje da je ovde u pitanju lažni PCR test, kao i da ta potvrda ne može nikako da bude uneta u zvaničnu bazu podataka jer je u pitanju „samo lepa slika i malo bolji Fotošop“.

– Jedini validni rezultati PCR testa mogu da se dobiju samo u akreditovanoj državnoj laboratoriji i ustanovama, a ovakvi i slični falsifikati počeli su da se prave ne samo u Srbiji već i svuda u svetu. Već smo prijavili ovo nadležnim organima i tužilaštvu, ali građani moraju da znaju da će biti procesuirani ne samo oni koji izrađuju ove falsifikate već i oni koji svesno idu na to da kupe tako nešto, jer znaju šta čine i da se nisu stvarno testirali. Ne može niko preko Instagrama da vas testira. To je krivično delo i pozivamo građane da prijave tako nešto ili nama, putem našeg zvaničnog sajta ili na bilo kojoj od društvenih mreža, ili direktno policiji – rekla je Bećićeva za Kurir.

Kurir.rs/ Jelena Pronić  Foto: Profimedia

Foto Profimedia
Izvor/Autor Kurir.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.