POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI SA AMERIČKOM KOMPANIJOM UGT RENEWABLES LLC Vučić: Veliko ulaganje koje doprinosi ekonomskom rastu

0

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima kompanije UGT Renewables LLC, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Aleksandar Vučić
FOTO: PRINTSCREEN/PINK TV

– Za nas je ovo početak jedne nove ere, za nas je ovo važan iskorak u budućnost. Memorandum o razumevanju je važan za ekonosmki razvoj zemlje. Mi bi imali izgrađene slorane panele koji bi proizvodili oko 3 odsto električne energije, obnovljive energije značajno više, a time bi smanjili broj štetnih gasova, odnosno ugljendioksida – rekao je predsednik Vučić nakon potpisivanje Sporazuma.

 

Govorio je o pet važnih razloga ovog projekta.

“Pod jedan ovo je veliko ulagnaje, doprinosi ekonomskom rastu Srbije. Pod dva ovim činimo sve da obezbedimo veću energetsku sigurnost i bezbednost. Potrebno nam je više struje, i sunce kao izvor je nešto što nam je veoma važno. Dobro je da možemo da računamo na ovaj vid energije. Pod tri, vazduh nam ostaje čistiji, ulažemo u zelenu agendu. Pod četiri, finansijski je bolje za nas, nećemo morati da plaćamo takse koje je najavila EU. Peto, veoma je važno jer Srbija na ovakav način, reformisanjem i modernizovanjem sektora i otvaraju se nove prilike”, objasnio je predsednik.

O karbon taksama

– Što se tiče karbon taksi oni su to odložili do 2026. godine, mislim da znam razloge što je odloženo, ali što bih se ja svađao sa svima. Suština je u tome da bi mi imali probleme, ali bi od nas imali veću štetu Crna Gora i Bosna i Hercegovina. Crna Gora bi imala najveću štetu. Naše je da u međuvremenu menjamo stvari i videćemo kako će to da se razvija. Moramo da pronalazimo rešenje kroz solarne panele i terkom kapacitete. Hoćemo da imamo struju. Vi u pola zemlja okruženja imate da ne znaju šta će sa strujom, pogledajte kakve probleme drugi imaju sa strujom. Gde to mi sebi da dozvolimo? Zato ćemo mi da gledamo da povećavamo naše kapacitete – rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
FOTO: PRINTSCREEN/PINK TV

– Oduševljeni smo što smo u Beogradu danas, mi se bavimo proizvodnjom projekata obnovljivih izvora energije. Naš najnoviji projekat u Angoli dobio je veliku nagradu i opisan je kao najsavršeniji ugovor za 2020. godninu. Dovešće električnu energiju za više od milion stanovnika Angole – rekao je finansijski direktor u kompaniji UGT Renewables LLC Piter Gudal.

– Ovo je početak jednog procesa, najpre što se tiče izbora mesta za ovaj projekat, kao što smo na severoistoku SAD radili, jedan od naših prioriteta je da se fokusiramo na zemlju koja nema veliku ekonomsku vrednost ali se može koristiti za nove projekte. Kada prilikom svakog izbora obraćamo pažnju na sredinu i lokalnu zajednicu, što se tiče novih radnih mesta hoću da naglasim da ćemo raditi sa dve lokalne građevinske firme i radovi će biti u rukama lokalnih firmi i postojaće uticaji na privredu i novih radnih mesta. Razvijamo i radimo na projekte sa svojim partnerima – rekao je Gudal.

Entoni Godfri
FOTO: PRINTSCREEN/PINK TV

Ambasador SAD Entoni Godfri rekao je da veruje da projektima poput ovog može da se uveća energetska stabilnost Srbije.

– Hvala što ste otvorili vrata srpske privrede za inovativnu američku kompaniju. Čestitam svima koji su preduzeli da energetski sektor unapredi i postane dinamičan. SAD i Srbija su svesne da ključ napredka leži u ulaganju nove tehnologije – istakao je Godfri.

Piter Gudol
FOTO: PRINTSCREEN/PINK TV

Nakon sastanka biće potpisan Sporazum o saradnji između Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije i predstavnika kompanije.

Američka kompanija UGT Renewables LLC posluje u oblasti obnovljivih izvora energije. Predstavnici američke kompanije predstavili su neke od značajnijih investicija ove kompanije u svetu i predloge za saradnju na mogućim projektima u Srbiji u oblasti solarne energije.

(Kurir.rs)

Foto Printscreen/Pink TV
Izvor/Autor Kurir.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.