Postignut sporazum sa Prištinom o telekomunikacijama

584

http://rs.n1info.com/a207770/Vesti/Vesti/Postignut-sporazum-o-telekomunikacijama.html

Grupa autora
13.11.2016. 19:38 >20:03 17

Izvor: N1 info
Beograd i Priština postigli su sporazum o telekomunikacijama koji uključuje i nesmetan rad Telekoma Srbije na Kosovu, javlja Radiotelevizija Srbije.
Na osnovu tog dogovora imovina Telekoma prenosi se na “MTS d.o.o”, ćerku firmu Telekoma na Kosovu i Metohiji, potvrđeno RTS-u.
Sporazum osigurava i trocifreni pozivni broj za geografsku oblast Kosova koji će zatražiti Srbija, dok će pozivi između mesta u centralnoj Srbiji i onih na KiM biti tretirani kao međugradski.
Tahiri: Sporazum postignut, Kosovo dobija međunarodni pozivni broj 383
Kosovska ministarka za dijalog s Beogradom Edita Tahiri saopštila je večeras da je Kosovo dobilo međunarodni telefonski pozivni broj 383, javila je prištinska televizija KTV.
Prema rečima Edite Tahiri, dobijanje međunarodnog pozivnog telefonskog broja rezultat je intenzivnih razgovora izmedju predstavnika Kosova i Srbije uz posredovanje Evropske unije.

U saopštenju na koje se poziva KTV, navodi se da je Kosovo dobilo državni međunarodni telefonski broj 383 koji će joj dodeliti ITU (Međunarodna unija za telekomunikacije) i ocenjuje da to “predstavlja veliki uspeh dijaloga u Briselu i izuzetnu dobru vest za našu državu i njene građane”.

U okviru postignutog sporazuma, kaže se u saopštenju, Srbija je dužna da do 3. decembra ITU dostavi pismo u kojem izražava slaganje da se Kosovu dodeli međunarodni pozivni telefonski broj. Kosovo se obavezuje da da privremenu i ograničenu dozvolu telefonskoj kompaniji mts.d.o, koja treba da bude registrovana prema zakonima Kosova.

ITU će 15. decembra dodeliti Kosovu pozivni broj 383, dok će se svi medjunarodni pozivni brojevi koje koriste fiksni i mobilni provajderi na Kosovu – 381,377,386 biti izbaćeni iz upotrebe.Komentari

komentara

Komentari su zatvoreni.