POSLE OSAM MESECI MEDICINARI ZAVODA KONAČNO NA SVOJIM REDOVNIM POSLOVIMA

0

 

Najveća privremena kovid bolnica „Arena“ zatvorena je 21. maja, a medicinari iz Zavoda i drugih domova zdravlja, koji su bili angažovani u njoj vratili su se posle osam meseci svojim redovnim poslovima.

 

-Veoma sam ponosna na osoblje našeg Zavoda koje je mesecima radilo sa kovid pacijentima. Svi koji su radili u „Areni“ nesebično su dali svoj doprinos svojom profesionalnošću i ljudskim odnosom prema svakom pacijentu, kaže glavna sestra Zavoda, Jasmina Zarić.

Prema njenim rečima, kroz privremenu kovid bolnicu „Beogradska arena“ za osam meseci prošlo je oko 5.000 pacijenata koji su uspešno izlečeni i pušteni svojim kućama.

-Bilo je stresno i teško raditi. Za razliku od prvog talasa koji je bio od jula do septembra, i kada su kliničke slike pacijenata su bile blage, od kraja oktobra pa sve do zatvaranja stizali su oboleli sa težim i srednje teškim upalama pluća i sa zahtevnijim lečenjem. Mnogi su zaista bili i životno ugroženi. Mi smo se nesebično borili za svaki ljudski život, kaže Jasmina.

Zatvaranje „Arene“, prema rečima glavne sestre Jasmine Zarić, kao da se desio na brzinu.

-Preostale pacijente premestili smo u bolnicu u Batajnici, a one izlečene kućama. Mnogi naši pacijenti su plakali što odlaze u drugu kovid bolnicu, jer su zaista imali veliko poverenje u naš tim koji ih je lečio. Osećanja su bila, tog petka, 21. maja, pomešana, priča sestra Jasmina.

Iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika “Železnice Srbije“ bilo je angažovano 52 zdravstvena radnika čiji je zadatak bio da zbrinu obolele. Pored njih bilo je uposleno još 12 informatičara, koordinatora i pomoćnog osoblja koji su svakodnevno bili  u „Areni“ kako bi pomogli zdravstvenim radicima.

-Pored medicinskih radnika iz Zavoda u „Areni“ su bili  angažovani i zdravstveni radnici iz svih 17 domova zdravlja sa teritorije grada Beograda  i bolnica Banjica i Bežanijska kosa, koji su dali po 10 medicinara. I ovoga puta Zavod je stavio na raspolaganje najveći broj svojih zaposlenih, ističe glavna sestra Jasmina Zarić.

Jedna od sestara iz Zavoda koja je osam meseci provela u skafanderu u „Areni“ jeste i Tanja Ljubić.

-Sada kada je prošlo sve veoma sam ponosna što sam bila deo tima u najvećoj privremenoj kovid bolnici. Bez obzira na strah, neizvesnost, borbu za život svakog pacijenta, skafander, ovo iskustvo je zaista veliko. Tim u „Areni“ koji je radio bio je sastavljen uglavnom od medicinara iz domova zdravlja i prvi put smo se susreli sa bolničkim uslovima lečenja. Mnogo toga sam naučila, kao i moje kolege. Nije bilo lako, ali svi smo u „Areni“ na radnim zadacima bili kao jedan. I to je veliki uspeh. Najveći podsticaj davali su nam pacijenti koji su nas dočekovali gromoglasnim aplauzima iz zahvalnosti što ih lečimo, sa setom priča ova hrabra medicinska sestra.

Kovid ambulanta Zavoda

Oko 16 hiljada pacijenata pregledano je u kovid ambulanti Zavoda za zaštitu zdravlja radnika „Železnice Srbije“.

„Kolege u ovoj ambulanti rade uzimanje uzoraka, pi-si-ar test, antigenski brzi test, vađenje krvi i slikanje pluća. Dakle, radi se kompletna dijagnostika i pacijenti u istom danu dobijaju sve rezultate, a rad je organizovan u dve smene. Medicinska ustanova Zavod se polako vraća u uobičajene tokove rada. U daljem radu nastojaćemo da zbrinemo naše pacijente koji imaju poverenja u ovu zdravstvenu ustanovu, kaže glavna sestra Zavoda, Jasmina Zarić.

Vaša email adresa neće biti objavljena.