Porodice iz Dubljanske očajne: Osam godina čekamo da nam vrate naše kuće

Ni posle osam godina, od kada su izgubili svoje domove koji su se survali u provaliju nakon što je susedno gradilište pokrenulo klizište, život četiri porodice sa Vračara se nije promenio.
I dan-danas žive kao podstanari, bez svog krova nad glavom, plaćaju advokate, sude se sa državom i investitorima, ali sa sve manje nade da će dobiti ono što im sleduje.

A sve je počelo te 2008, kada je investitor na susednom placu, sa falsifikovanim papirima (pisalo da se gradi u Dubljanskoj 18, a ne na broju 35), krenuo sa zidanjem višespratnice.

– Na dan kada se sve srušilo, čuli smo svađu između investitora i bageriste koji je vikao da će napustiti gradilište jer će sve da se sruši – započinje Nives Čulić, jedna od stanarki Dubljanske 35.

Oko 18 sati čuo se prasak, zidovi su počeli da pucaju, samo pukom srećom niko nije izgubio život. Ipak, kuće su propale u rupu duboku preko 15 metara.

Sud je osudio investitora, naložio mu da nadoknadi štetu, ali se to nije desilo.

– Grad je zatrpao temeljnu jamu tako loše da se četvorospratna zgrada pored nakrivila za 18 centimetara ka ambisu. Kada je tadašnja vlast dobila veštačenje, nama se tada javio gospodin Đilas i rekao nam da ne brinemo, da će oni rešiti problem. Bili smo na korak od dogovora, ali vlast se promenila…

qimktkqturbxy81mzhiymm1ztazmgfjywrkyji0njg2otgwmjyymdi1my5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

– Dve i po godine nismo imali nijedno ročište, tri puta su nam menjali sudiju, a svakom od njih treba godinu dana da se pripremi za slučaj. I pored hitnosti predmeta i toga da baka Milka ima 85 godina i da svi plaćamo kirije, rešavanje problema kreće se jako sporo. Tako živimo da smo već svi na ivici živaca. Sada vidimo da nam stvari sve više promiču, a da mi ne možemo ništa da uradimo. Posle ovolikog ludila ne znam čemu da se nadamo. Meni su nudili stan od 16 kvadrata za četvoročlanu porodicu – ističe Nives.

Stanari vode borbu sa sudom i finansijama.

– Iseljeni smo i sami plaćamo svoj smeštaj. Plaćamo čak i dažbine za kuće koje su propale! Plaćamo porez, struju, vodu, zemljište za kuću koju iznajmljujemo i za onu u kojoj ne živimo – kaže Vlada Lazić.

BAKA MILKA U KANADI

Kuća baka Milke, sada 85-godišnje starice, potpuno je uništena te 2008. Da nije bilo komšije Vlade Lazića, klizište bi i nju odnelo.

– Baka Milka sada živi sa ćerkom u Kanadi – objašnjava Vlada.

Trospratnica pored nakrivljena je 18 centimetara.

– Staklo mi je popucalo na prozorima, zidovi su vlažni i ispucali, stan mi je nakrivljen tako da moram šniclu da jurim u tiganju dok je pečem. Rekli su mi da u ovom stanu više ne smem ni ekser da zakucam – kaže Jelica Kostić.

 

Blic

Komentari su zatvoreni.