Političko-birokratska mafija dušu nema!

0

Političko-birokratska mafija dušu nema!

 Ministarstvo finansija Republike Srbije objavilo je podatke o stanju javnih finansija na dan 30.09.2016.godine, vest su preneli svi dnevni listovi:

2016-11-12_070051

Iz objavljenih podataka vidi se izuzetan napredak u javnim finansijama, najbolji rezultat u većem delu Evrope, povećanje BDP-a za neverovatnih 5,8%!!!

Rezultat je toliko dobar da zvaničnici države namerno prikrivaju rezultate i smanjuju projektovani rast BDP na 2.5, možda 2.7%  do 2,9%.

Osnovano se pitamo: zašto predsednik Vlade prikriva rast BDP-a od 5,8% u 2016.g.?

Idemo redom.

Podatak objavljen o stanju na kraju 2015.g. nedvosmisleno govori da je javni dug  24,8 mlrd.evra, odnosno 76% visine BDP-a koji iznosi 32,63 mlrd.evra.

Objavljivanjem podataka o visini duga od 24,27 mlrd.evra na dan 31.08.2016. , kao i procenta učešća 72,1% u BDP-u, dobijamo da je naš bruto domaći proizvod istog dana u visini od 33,6 mlrd.evra, povećan za 3,2% u odnosu na kraj prethodne godine.

Objavljivanjem podataka na dan 30.09.2016. primećuje se smanjenje javnog duga na 24,1 mlrd.evra, smanjenje procenta učešća u BDP na 70,8% što nedvosmisleno govori da nam je povećan domaći proizvod na 34,04 mlrd.evra, odnosno za rekordnih 4,3% u prvih devet meseci 2016.g.

ministarstvo-finansijaAko bi se trend povećanja nastavio istim tempom i u četvrtom kvartalu ukupni BDP bi se povećao za neverovatnih 5,8%, dostigao bi 34,51 mlrd.evra, učešće javnog duga, čak i da ostane isto kao na kraju trećeg kvartala u visini od 24,1 mlrd.evra,  bi se smanjilo na 69,84%  BDP-a.

Na žalost svih nas, zaključak iz prethodnog pasusa je dobijem samo matematički. Najverovatnije zato što zaposleni u Ministarstvu finansija, kao i svim drugim ministarstvima  i ne znaju koje laži više iznose,  koje podatke objavljuju, ne pada im na pamet   da još po neko u Srbiji ima elemenatarna znanja iz matematike i da će sve objavljeno proveriti.

Iskreno, mislim da je iznošenje lažnih podataka postala praksa.

Nedavno je bio veliki skup u organizaciji Newsweek-a, tema je bila Siva ekonomija, najvažniji gosti bili su ministar privrede Knežević, ministar rada Vulin, ministarka državne uprave Brnabić, predsednik PKS Čadež. Ministar Knežević je izneo podatak da se u Srbiji na crno obavi promet od 300 miliona evra!!! Da li je moguće da ministar ne zna da je promet robe i usluga van legalnih tokova PREMAŠIO 10 MILIJARDI EVRA?! Čadež je odmah posle Kneževića izgovorio da su utaje poreza 8 miliona evra dnevno što na godišnjem nivou daje 3 mlrd. evra nenaplaćenih poreskih prihoda u državnu kasu. Ovo je jedinstven primer u svetu da su utaje poreza desetostruko veće od prometa robe i usluga na crno!!! Ministar  Vulin je na istoj konferenciji izgovorio da ima 300 hiljada poreskih obveznika,  ministarka Brnabić je par meseci ranije na drugom skupu izjavila da ima 550 hiljada obveznika.  Opšte rasulo u ministarstvima, katastrofalni kadrovi koji u normalnim državama ne bi mogli biti pomoćnici recepcionera u skromnijim hostelima.

Da se osvrnemo još malo na podatke objavljene na dan 30.09.2016.g.  Rečeno je da je  ostvarena naplata prihoda u septembru mesecu u iznosu od 81,7 mlrd. dinara, najveći deo su poreski prihodi od 65,3 mlrd. dinara, kao i neporeski prihodi od 14,6 mlrd.din.

Poreski prihodi 

Najveće učešće u poreskim prihodima je od  PDV-a u iznosu od 32,6 mlrd.din. i  akciza u iznosu od 18,6 mlrd.din., samo po prethodna dva osnova naplaćeno je ukupno 52,2 mlrd. din.

Već nekoliko godina unazad, predsednici vlade Srbije (sada Vučić, ranije Dačić),  proizvodjači naftnih derivata i duvanskih proizvoda,  govore da su utaje poreskih prihoda u ovim delatnostima dostigle 300 miliona evra (derivati 100, cigarete 200 miliona evra)  na godišnjem nivou. Ako bismo preveli utaje na mesečni nivo,  budžet je oštećen za  25 miliona evra, odnosno 30,75 mlrd.din. (po kursu 123 din/evro) samo u septembru!

NAPLATA PDV I AKCIZA BILA BI VEĆA 60% SAMO KADA BI SE SUZBILA TRGOVINA VAN LEGALNIH TOKOVA NAFTNIM DERIVATIMA I CIGARETAMA!!!

Zašto država ne spreči kriminal sa naftnim derivatima i cigarama?

Neće, ne želi, razumećete zašto u nastavku teksta.

Da bi se ostvarila utaja od 300 miliona evra na godišnjem nivou  potrebno je plasirati goriva u vrednosti približno 200 miliona evra (oko 180 miliona litara), kao i cigareta u vrednosti od 300 miliona evra (200 miliona kutija po prosečnoj ceni od 1,5 evra/kut).  Na dnevnom nivou, prodaja goriva na crno dostiže 500 hiljada litara, cigareta 548 hiljada kutija. Ove  količine goriva i cigareta sigurno se ne mogu naći na improvizovanim pumpama, na baržama, u podrumima, ispod pijačnih tezgi.

GDE SE KRIJU OGROMNE KOLIČINE ROBE KOJE NA CRNO STIŽU DO KUPCA?

Jedini mogući odgovor je da ove količine robe kupci nalaze na legalnim prodajnim mestim: na pumpama, u kioscima, kao i drugim maloprodajama. Da li je moguće da 548 hiljada  pušača u Srbiji, sa potrošnjom od 1 kutije dnevno, kupe cigarete bez dobijenog fiskalnog računa, svaki dan u godini? Da li je moguće da 30 hiljada naših gradjana svaki dan, kupujući gorivo na legalnim pumpama ne dobije fiskalni račun?

NIJE MOGUĆE!!!

Svi gradjani dobiju fiskalni račun!

Legalne pumpe (pojedine), legalni prodavci cigareta (pojedini),  izdaju fiskalne račune, PRAVE, iz registrovanih fiskalnih kasa, ali bez prikazivanja prometa u prihode i BEZ PLAĆANJA PDV-a i AKCIZA!

Kako je ovo moguće!

Vrlo jednostavno: štiti ih NEKO iz Poreske uprave Srbije, Ministarstva finansija, Ministarstva trgovine, države bolje rečeno!

Zbog ovih kriminalnih radnji budžet na dnevnom nivou gubi 822 hiljade evra!!! Toliko novca   završi u džepovima ZAŠTITNIKA!!! Samo od prodaje goriva i cigareta!!!  822 HILJADE EVRA! SVAKODNEVNO!

A ko su ZAŠTIĆENI?

Koje firme?

Sve je vrlo jednostavno utvrditi! Kako?

Zaštititnici, kriminalizovani deo birokratije, moraju se odreći svojih dodatnih kriminalnih prihoda, moraju početi da rade svoj posao: SPREČAVANJE KRIMINALA I OTKRIVANJE UTAJE POREZA!

Ako neko nije razumeo: izdaju se fiskalni računi kupcima, promet se ne prijavi u prihod, PDV se ne obračuna i ne plati državi zbog čega nastaje  ogroman nesklad u poslovnim knjigama ZAŠTIĆENIH! Kontrole nema, ZAŠTITNICI odlično obavljaju svoj posao, dve strane su srećne, država i svi gradjani su kao treća strana značajno oštećeni,

Zašto političari i birokrate danima pričaju o borbi protiv SIVE EKONOMIJE, o uzimanju fiskalnih računa, šalju cinične parole „porez plati da ti se dobrom vrati“, sa druge strane sve rade kako bi se već pomenuta SIVA EKONOMIJA povećala?

Odgovor nikada nećemo dobiti!

PBM  (Političko Birokratska Mafija) koju čine kriminalizovani deo birokratije, zaštićeni biznismeni (u narodu poznati kao tajkuni) i političari koji ih štite nikada neće dozvoliti sprečavanje obrazloženog kriminala. A dok se ne spreči, propadaćemo još više, deca će nam bežati na Zapad, za neku godinu neće imati ko da nas leči, zaduživaćemo se jače, PDV će nam se povećavati, cena struje takodje, pa i porez na imovinu….

PBM dušu nema!

Dragan Radović

Dragan Radović

Vaša email adresa neće biti objavljena.