Pogledajte zbog čega su paravani za tuš kabine toliko popularni

paravani za tuš kabine

U poslednje vreme se čini da gotovo svako moderno kupatilo ima paravan za tuš kabinu umesto kade ili klasične tuš kabine. Ovaj trend je uveliko došao i na naše prostore i čini se da neće skoro nestati, kao što je slučaj sa mnogim trendovima u uređenju prostora.

Postoji više razloga zbog kojih su paravani za tuš kabine izuzetno popularni, a mi ćemo navesti samo nekoliko prednosti njihovog ugrađivanja u kupatilo.

Idealni su za mala kupatila

Mala kupatila su uvek bila problematična za uređivanje i pravljenje nekog smislenog rasporeda. Kod njih se uvek u nečemu mora praviti kompromis, jer valja ugraditi svu neophodnu sanitariju i dodati kupatilski nameštaj kako bi kupatilo bilo i lepo i funkcionalno. Paravani za tuš kabine su mnogo olakšali proces sređivanja kupatila jer oni ne zauzimaju mnogo prostora i vizuelno mogu povećati kupatilo. Klasične, stare tuš kabine zauzimaju mnogo prostora, jer imaju veliko postolje, i vizuelno smanjuju kupatilo. Zbog toga je nekada rešenje za mala kupatila bio zidić koji je delio prostor za tuširanje od ostatka kupatila i sprečavao vodu da se razlije, a za zaštitu od prskanja se koristila zavesa.

Ovo rešenje baš i nije bilo estetski zadovoljavajuće, pa su paravani za tuš kabine kao inovacija u uređenju kupatila u ovoj situaciji bili spasonosno rešenje. Paravani se prave od stakla ili plastike i mogu biti providni ili zamagljeni. Ukoliko su providni, ne skraćuju kupatilo vizuelno, a ipak imaju funkciju zaštite od vode.

Mnogo su elegantniji

Minimalizam kao trend u uređenju prostora je i kod nas „došao na velika vrata“. Osim minimalističkih dnevnih i spavaćih soba, sada su moderna i kupatila uređena u istom stilu. Paravani za tuš kabine se savršeno uklapaju u ovaj koncept i baš zbog svog jednostavnog izgleda daju dozu elegancije savkom kupatilu.

Zbog toga što su potpuno jednostavni, paravani se uklapaju i uz svaki model i boju pločica.

Paravani za tuš kabine se lako čiste

Svako ko je imao klasičnu PVC tuš kabinu sa vratima zna koje su muke očistiti je, pogotovo posle nekoliko godina korišćenja. Tada se u kanalima, zbog stalnog prisustva vlage, stvara sloj buđe koji je gotovo nemoguće očistiti osim četkicama i agresivnim sredstvima koja nagrizaju materijal i dodatno doprinose propadanju tuš kabine. Paravani za tuš kabine se baš zbog toga što nemaju nikakve kanale ili komplikovane spojeve mnogo lakše održavaju. Dovoljno je prebrisati ih krpom i sredstvom za čišćenje stakla. Ugao u dnu paravana se održava kao i svi uglovi u kupatilu, tako da nema potrebe za dodatnim ribanjem.

Upravo zbog toga što se lako održavaju i nema mogućnosti za nakupljanje buđi koja ne može da se skine, paravani za tuš kabine traju mnogo duže nego klasične stare kabine.

Lako se montiraju i jeftiniji su

Ukoliko uzmemo u obzir da se kod renoviranja kupatila menja sve, pločice i sva sanitarija, ispostavlja se da su paravani za tuš kabine daleko jeftinije rešenje. Sve što je potrebno za njihovo montiranje je da je slivnik pravlino postavljen i da keramičari urade kvalitetnu nivelaciju poda tako da sva voda odlazi ka slivniku. Ukoliko su ti zahtevi ispunjeni, paravan je daleko jeftinije rešenje od kupovine klasične velike tuš kabine.