PLIVANJE ZA ČASNI KRST NA BOGOJAVLJENJE (VIDEO)

0 5,140

Pavle Dragišić (25) prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta danas Adi Ciganliji, gde je u vodu na temperaturi od tri stepena skočilo 55 plivača, među kojima i jedna devojka.

 

Za časni krst plivalo se danas i u Zemunu, gde je prva do krsta stigla Jovana Leposavić (18), devojka koja se izborila sa rakom, kao i u Savamali, Grockoj, Obrenovcu, Surčinu, Pančevu…

Beograd: plivanje za časni krst

Dragišić, diplomirani inženjer elektrotehnike, već je jednom, 2015. godine, prvi doplivao do krsta.

Pavle Dragišić prvi je doplivao do krsta
FOTO: P. DEDIJER / RAS SRBIJA
Pavle Dragišić prvi je doplivao do krsta

– Ponosan sam što sam vlasnik drugog Bogojavljenskog krsta. Ne razmišljam o hladnoći, za časni krst plivam od 2014. godine i jedino tada sam bio šokiran kad samo skočio, jer mi je to bio prvi put. Ranije sam se pripremao, vežbao tako što sam plivao u hladnoj vodi, a sada sam se već navikao – kazao je on okupljenima na punim tribinama.

Plivanju je prethodila litija, a episkop Stefan preneo je poruku patrijarha SPC
FOTO: P. DEDIJER / RAS SRBIJA
Plivanju je prethodila litija, a episkop Stefan preneo je poruku patrijarha SPC

Plivanju za časni krst na Adi prethodila je litija, pripadnici Žandarmerije uneli su i Jerusalimski krst, a episkop Stefan preneo je i poruku patrijarha SPC Irineja, koji danas prisustvovao plivanju za časni krst u Zemunu.

FOTO: R. BJELIĆ / RAS SRBIJA

Trka je počela time što je prvo prošlogodišnji pobednik Sava Stevanović, kadet Vojne akademije, prvi preplivao simbolična 33 metra. Raspisan je bio i konkurs za najbolju Bogojavljensku pesmu na kojem je odabran rad pod nazivom “Božja sidra” Aleksandre Sanje Nedeljković, a publika je mogla da je čuje u izvođenju Ivana Milinkovića iz grupe “Legende”.

Jedina učesnica: Među 55 plivača bila je i Ksenije Jovanović
FOTO: R. BJELIĆ / RAS SRBIJA
Jedina učesnica: Među 55 plivača bila je i Ksenije Jovanović

Prisutni su pozvani i na Bogojavljensko pogruživanje, kada svi vernici koji to žele takođe odlaze u vodu. Savsko jezero je pred današnji događaj bilo zaleđeno, pa je čamcima prethodno razbijan led.

Jovana prva stigla u Zemunu

Učenica Sportske gimnazije Jovana Leposavić (18) prva je od čak 243 plivača stigla do časnog krsta u Zemunu. Jovana je poručila da časni krst posvećuje svojim prijateljima koji se bore sa rakom i onima kojih više nema. I ona sama se, kako se moglo čuti, takođe izborila sa opakom bolešću.

Plivače je pre nego što su skočili u hladni Dunav blagosiljao patrijarh Irinej.

Srećan praznik, neka je blagosloven današnji dan kada nas je Gospod ovako brojno sabrao da proslavimo najveći praznik naše svete vere i svete Crkve. Ovo je jedan od naših najvećih praznika, ove godine ga slavimo u miru, a nadamo se da će ovaj mir da se produži. Ovaj praznik slavi ceo naš narod, ali i svi Hrišćani širom sveta.

 

Ovo je praznik radosti, kada se Gospod javio da bi čovek prihvatio njegovo prisustvo. Danas je i naš grad Jerusalim, i naša reka, reka Jordan. Samo ljubav Božja može pokrenuti Gospoda da dođe k nama, jer smo svi mi braćo i sestre ikone Božije. Neka nam današnji dan donese mir, slogu i ljubav, neka nas Gospod svojom dobrotom učini narodom i decom Božijom. Živeli, srećan praznik, Hristos se javi – poručio je patrijarh.

Plivanju za časni krst u Zemunu prisustvovao je i gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić. Organizator bogojavljenskog plivanja, opština Zemun, dodelila je bogojavljenske krstove ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i Ambasadi Rusije u Srbiji, koji će im, kako je rečeno, biti uručeni na poseban način. Bogojavljenski krst dodeljen je i gradonačelniku Radojičiću, kao i RTV Republike Srpske.

Bogojavljenje je crkveni praznik u znak sećanja na dan kada je, prema predanju, Jovan Krstitelj u reci Jordan krstio Isusa, a tada se javio Bog u vidu goluba sa porukom: “Ovo je Sin moj i njega poslušajte”.VIDEO DANA

Komentari

komentara

Foto P. DEDIJER / RAS SRBIJA
Izvor/Autor Blic.rs

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.