PIJANI ŠARAC I MARKO KRALJEVIĆ

0 950

POGUBNA SRPSKA LAŽNA PRIČA O KRALJEVIĆ MARKU

 

Znate priču u Marku ludačkom?
I ja sam je tek onomad čuo pre pola stoleća?

Kao decu su nas terali da učimo iz knjiga i predanja sve te lažne mitske junake i heroje toga doba…Kako su svi oni bili hrabrii, drčni i ludi ko struja, a koje tada nije ni bila izmišljena.

Šta kaže ta manijakalna priča o Marku Kraljeviću, konju Šarcu kojom su trovali našu dece, omladinu i ljude?
Kako je on često iz obesti i ljutnje uzimao nekakvo ralo i volove, i stalno orao i orao tadašnje fenomenalne turske drumove i silne džade.
‘Ajd samo što je čovek orao te drumove, no je stalno pio vino, a pola vina davao je svom pijanom konju Šarcu.
Neverovatan par pijanaca i razbojnika toga doba.

I deca su se prosto oduševljavala tom suludom pričom, kako taj hrabri manijak Marko ore sve te drumove i puteve samo da bi se qurčio i šiljio onu stvar nad turcima… A koje puteve uzgred budi rečeno ni do dana današnjeg nismo napravili i popravili, bukvalno ni posle 400. i kusur godina.

Dakle, decu smo još tada i sada učili s kolena na koleno preko epskih pesama, da je sasvim u redu biti lud i nenormalan i da je to kul i ok.
A ako si normalan, mudar i racionalan onda si riba, kukavica i mlakonja.

Umesto da smo preko knjiga tada i sada učili decu da je taj Marko u stvari klasičan manijak i bolesnik koji je te drumove orao bez preke potrebe, i da je tu snagu i energiju koristio da ore zermlju, njive i oranje i tamo sadi krompir, paprike i ostale poljoprivredne kulture?

Ne, naši tadašnji kulturni poslenici i epski guslari i pevači su pisali takve gansterske i hajdučke pesme kako bi pokazali svetu i našem narodu da mi nismo baš čisti u glavu i u kulturi življenja.

Dokle ide to naše varvarstvo u Srbiji tadašnjoj i sadašnjoj, najbolje pokazuje činjenica: Da svaka druga ulica u Beogradu pogotovu, nosi ime nekog razbojnika, ludaka, manijaka, ubice i klasičnog teroriste.
Oni su kod nas i danas i juče osnovno merilo ponašanja, kulture, tako i vredonosnih standarda i uzusa.
Nismo mi totalno ludi od juče, no od davnina da se zna, to hoću da kažem ovim tekstom, i mi imamo najviše iskustva u takvom ponašanju.
I time se čak hvalimo i u knjigama i u medijima i svuda gde nam se ukaže prilika za to.
I u tome smo baš uznapredovali i ide nam baš odlično i niko nam u tome ne smeta da to radimo i tako se ponašamo.VIDEO DANA

Komentari

komentara

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.