Paketi će stići na sve adrese: Nisu svi penzioneri još dobili gradsku pomoć

0

Pojedini seniori sa primanjima nižim od 30.000 dinara i dalje čekaju na humanitarnu pomoć. Neraspoređenih kutija najviše bilo na područjima opština Čukarica, Rakovica, Voždovac…

 

ODREĐENI broj sugrađana još nije dobio paket humanitarne pomoći, koji je obezbedio Grad Beograd za penzionere čija su primanja niža od 30.000 dinara. Kako kažu čelnici opština, obavešteni su da takvih slučajeva ima, i rade sve da uđu u trag na koju adresu da dostave kutije. Istovremeno apeluju da im se sugrađani koji imaju pravo na paket, a nisu ga dobili, jave i obećavaju da niko neće biti oštećen.

Kako se “Novostima” požalila sugrađanka iz Surčina, ona i njena majka primaju penziju od oko 18.000 dinara, ali volonteri sa paketima nisu zakucali na vrata njihovog doma.

– Kada sam pozvala Opštinu, rečeno mi je da nisu dobili informacije iz PIO fonda – rekla nam je Radica Stanojević.

 

Prema rečima Stevana Šuše, prvog čovek GO Surčin, ovakvih slučajeva ima nekoliko i uskoro se očekuje pronalaženje rešenja.

 

– Podeli paketa pristupamo na osnovu spiska koji smo dobili od PIO fonda – kaže za “Novosti” Šuša. – Sabraćemo sve koji su nam se javili i videćemo na koji način da im pomognemo. Ukoliko su žalbe opravdane, pokušaćemo da im pakete nadoknadimo iz opštinskih resursa.

Prema Šušinim rečima, propusti su mogući, ali ne isključuje ni to da su seniori, koji se javljaju – inostrani penzioneri. Ono što sugrađani moraju da ostave prilikom poziva su broj telefona i adresa na kojoj stanuju.

– Ostalo je oko 1.000 neraspoređenih paketa, ali verujem da ćemo uspeti da ih podelimo. Očekujemo direktivu od Grada šta da učinimo sa onim kutijama pomoći koje ostanu, a u međuvremenu, ulazimo u trag penzionerima, budući da ih najčešće naši volonteri ne pronalaze na adresi koja je na spisku. Uglavnom izdaju stanove, a žive na nekoj drugoj adresi. Kada ih pronađemo, treba da pokažu poslednji penzioni ček, kako bismo bili sigurni da nema zloupotrebe – objašnjava predsednik Opštine Čukarica Srđan Kolarić.

I iz Rakovice potvrđuju da podela paketa još traje. Prema proceni predsednika Vladana Kocića, ostalo je oko deset odsto humanitarnih kutija. Neraspodeljenu pomoć imaju i na Voždovcu.

– Veoma je teško raditi po spiskovima koji su nam dostavljeni, pa nije čudno da se potkradu greške. Iza imena nekog od penzionera, na primer, nije napisan broj telefona. Uzimamo podatke od onih koji nam se jave, pa prosleđujemo našem članu opštinskog veća zaduženom za raspodelu pomoći – kaže Aleksadar Savić iz GO Voždovac.

Grad Beograd, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, pripremio je 173.000 paketa. Oni su danima bili pakovani u “Štark areni”, pre nego što je počela distribucija prošlog meseca u opštinske centre za socijalni rad. Oko stotinu šlepera bilo je napunjeno brašnom, jestivim uljem, šećerom, supama, kafom, čajevima, slatkišima i sredstvima za ličnu higijenu, a onda je ova roba bila raspoređena u humanitarne kutije.

 

STAVLjENI NA POGREŠAN SPISAK

BUDUĆI da su svi opštinski štabovi u međusobnoj komunikaciji, lako je utvrđeno da su neki stariji Beograđani greškom stavljeni na spisak opštine kojoj ne pripadaju. Taj slučaj imala je Čukarica, čiji su građani “upali” na adrese koje pripadaju Savskom vencu. Humanitarni paketi preuzeti su na vreme.

 

PRIJAVE BEOKOMU

DOSTAVA paketa pomoći penzionerima sa primanjima nižim od 30.000 dinara je završena. Ipak, kako navodi Nataša Stanisavljević, sekretarka za socijalnu zaštitu, ukoliko neko nije dobio paket, iz nekog razloga, recimo nije prijavljen na odgovarajućoj adresi ili nije bio kod kuće, moći će u narednih sedam dana da se javi Beogradskom pozivnom centru na brojeve 0800/11 00 11 ili 011/30 90 007.

Foto Ž. Knežević
Izvor/Autor Novosti.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.