“PADAJU BLOKOVI, KAMIONI BLOKIRAJU ULICU” Komšije, opština Zvezdara i inspektori uzalud pokušavaju da spreče DIVLJU GRADNJU NA PET SPRATOVA

0 7,270

Ni rešenje gradske građevinske inspekcije o zatvaranju gradilišta nije bilo dovoljno da radovi na zgradi u Šibeničkoj ulici budu obustavljeni.

– Polomili su mi nekoliko crepova, oluci su mi puni betona, a dešavalo se da mi sa petog sprata gradilišta padne blok u dvorište. Posebno je opasno jer je tu blizu škola, ali i to što kamioni sa građevinskim materijalom zakrče ulicu, pa Hitna pomoć i vatrogasci ne mogu da prođu – priča za “Blic” Marko Jočić, čija se kuća nalazi u neposrednoj blizini gradilišta u Šibeničkoj 14 na Zvezdari.

Građevina u Šibeničkoj
FOTO: U. ARSIĆ / RAS SRBIJA
Građevina u Šibeničkoj

Jočić priča da je sve počelo 2006. godine, kada je planirano da na uglu Šibeničke i Ulice despota Olivera bude izgrađen objekat sa prizemljem i dva sprata. Tri godine kasnije je “Republika oborila urbanističke uslove koje im je izdao grad i gradnja je obustavljena”.

U opštini Zvezdara potvrdili su nam da investitori u Šibeničkoj 14 nemaju građevinsku dozvolu za nastavak radova.

– Zbog odstupanja od građevinske dozvole izdate za izgradnju novog objekta, radovi na izgradnji objekta su obustavljeni rešenjem gradske građevinske inspekcije. Za izvedene radove investitor je 2010. podneo zahtev za legalizaciju – objašnjavaju iz opštine Zvezdara.

Ignorišući rešenje Sekretarijata za inspekcijske poslove, investitori su nastavili gradnju, a usledili su pravni koraci koji su se nizali jedan za drugim, ali očito bezuspešno.

Radovi uprkos zabrani
FOTO: U. ARSIĆ / RAS SRBIJA
Radovi uprkos zabrani

Iz opštine su taksativno naveli da je najpre 6. novembra 2017. doneto rešenje o obustavi radova i uklanjanju bespravno izvedenih građevinskih radova. Ono je nepun mesec kasnije, 11. decembra, postalo izvršno, a 12. juna 2018. doneto je i rešenje o zatvaranju gradilišta i postavljena je traka i znak.

Međutim, investitora ni to nije zaustavilo. Radnici rade punom parom, iako je usledila i krivična prijava.

– Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu podneta je krivična prijava za izvođenje bespravnih građevinskih radova 25. juna, a 18. jula podneta je krivična prijava za nastavak izvođenja građevinskih radova nakon donošenja rešenja kojim je obustavljeno dalje izvođenje radova, kao i za skidanje službenog znaka i pečata stavljenih rešenjem o zatvaranju gradilišta – objašnjavaju iz opštine dodajući da su građani više puta prijavljivali radove u Šibeničkoj.

Među njima je bio i komšija Marko Jočić, koji priča da su, osim “prizemlja plus dva”, od početka juna nikla još četiri sprata, dok se trenutno gradi peti. Obraćao se svim institucijama, što gradskim što republičkim, kaže, ali su radovi nastavljeni, a komšije preplašene.

– Dešavalo se da izbije požar i vatrogasci ne mogu da prođu zbog kamiona parkiranih u bloku. Isto je bilo i kada je dolazila Hitna pomoć. Radnici rade punom parom, sve je neobezbeđeno, pa je opasno i kada deca prolaze, jer u Despota Olivera nema trotoara. Komšije su se isprepadale, posebno kada se pojave neki opasni momci, istetovirani, u džipovima, od kojih je jedan, navodno, investitor. Ne fermaju nikoga. Ovo je školski primer korupcije. Svi trpimo njihov teror – jada se Jočić.

Nema ni table, ni šlemova

Novinari “Blica” uverili su se da ispred gradilišta nema table sa obaveštenjem o radovima, ali i da radnici neumorno rade, čak i blizu “skele koja nije u upotrebi”.

FOTO: U. ARSIĆ / RAS SRBIJA

Na pitanje o roku za završetak gradnje odmahuju glavom i govore da je njihovo da rade. Jedan radnik nam je rekao “da je tu tek prvi dan i da pitamo gazdu”. Osim toga, niko od njih nije imao šlem, odnosno nije bio propisno obezbeđen za rad na građevini.VIDEO DANA

Komentari

komentara

Foto FOTO: U. ARSIĆ / RAS SRBIJA
Izvor/Autor Blic.rs

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.