Ovo su glavne osobine kineske vakcine koja je stigla u Srbiju

U SEBI IMA "MRTAV" VIRUS I PO JEDNOJ STVARI JE DRUGAČIJA OD OSTALIH

0 5,657

U Srbiju su danas stigle prve količine kineske vakcine protiv korona virusa kompanije “Sinofarm”. Reč je o cepivu Pekinškog instituta za biološke proizvode koju je odobrila Kina, a evo šta se sve zna o njoj.

 

Ova prva uslovno odobrena vakcina za opštu upotrebu u Kini, za koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je “izuzetnog kvaliteta i verovatno najskuplja”, napravljena je od samog koronavirusa, tačnije različitih varijanti koje su uzete od pacijenata iz kineskih bolnica. Naziva se i BBIBP-CorV.

Kako prenosi “Njujork tajms”, ona funkcioniše tako što uči imuni sistem da pravi antitela protiv SARS-COV-2 korona virusa. Telo se izlaže “mrtvim” delovima virusa, tako da se nema rizika da dođe do ozbiljnog odgovora organizma. Inače, korišćenje neaktivnih virusa za pravljenje vakcine postoji još od pedeseth godina i u osnovi su onih protiv besnila i hepatitisa A.

Kako nastaje imunitet

Kada se ovako “mrtav” virus ubrizga u ruku, njega će praktično progutati posebni tipovi imunih ćelija. One razlažu virus na delove koje zatim izbacuju na svoju površinu. Takozvane T ćelije, važni činioci imunog sistema otkrivaju ove fragete. One se aktiviraju i mogu da regrutuju ostale imune ćeije da pruže odgovor na vakcinu.

Tanjug

Efikasna je 86 odsto

Na scenu potom stupaju B ćelije, koje se takođe vezuju za delove virusa i aktiviraju se. Na isti mogu da se zakače i T ćelije, pa se tako stvaraju antitela, prilagođena obliku i površini tih delova virusa, da bi ih lakše detektovale prilikom novog kontakta. Imuni sistem može da odgovori i na infekciju sa živim koronavirusom, jer će B ćelije proizvoditi antitela koja će se lepiti za “uljeze”. Ona pronalaze te takozvane šilaste proteine i mogu da spreče virus da uđe u ćeliju. Druge vakcine bokiraju virus na drugačiji način.

Klinička ispistivanja su pokazala da ova vakcina štiti protiv COVID -19, ali niko ne može da kaže sa sigurnošću koliko dugo. Moguće je da nivo anitela opada kroz nekoliko meseci. Ali treba imati na umu da imunitet ima specijalne ćelije koje mogu da pamte infomracije o koronavirusu i tokom nekoliko godina, pa čak i decenija. Sinofarm vakcina se daje u dve doze u roku od 28 dana, a ispitivanja su pokazala da je uspešno pokrenula odgovor imunog sistema kod 99 odsto pacijenata, i to bez ikakvih ozbiljnih neželjenih efekata.

Napravljena po starom receptu

U odnosu na Fajzerovu i Moderninu, pa čak i Sputnjik-V, koje su efikasne u više od 90 odsto slučajeva, kineska vakcina se suštinski razlikuje od ostalih u ponudi.

Naime, jedino ova vakcina napravljena je po “starom receptu”. Za razliku od revolucionarnih mRNK vakcina, kakve su Fajzerova i Modernina i koje dosad nisu testirane na ljudima, Sinofarm vakcina radi na istom principu kao vakcine protiv gripa ili besnila. Ona imuni sistem izlaže deaktiviranom virusu, koji ne može da se replicira u telu, ali pokreće koristan imunološki odgovor.Komentari

komentara

Foto Tanjug N1
Izvor/Autor Informer.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.