Ovo je vremenska prognoza do sredine SEPTEMBRA

Stiže TROPSKI TALAS, temperature i do 37 STEPENI!

0

Kao posledca toplog talasa temperature u regionu bi mogle da dostignu i – 37 stepeni.

 

Nakon kišovitog vikenda i promenljivog vremena koje nas očekuje u narednim danima, doći će vreme da kišobrane zamenimo lepezama jer stiže tropski talas koji će doneti temperature više od – 36 stepeni!

Sutra ujutru će se po kotlinama i dolinama formirati kratkotrajna magla. Tokom dana očekuje nas pretežno sunčano i nešto toplije u odnosu na vikend, uz ređu pojavu lokalnih pljuskova. Posle podne ćete moći da uživate u lepom vremenu jer će doći do razvedravanja sa dužim sunčanim intervalima. Maksimalna dnevna temeratura će se kretati od 27 do 32 stepena a na jugu čak i iznad 34. podeoka.

Vrlo toplo i u utorak, ali posle podne na zapadu, jugozapadu i severozapadu, a uveče i na severu regiona moguća je nova destabilizacija uz grmljavinske pljuskove, dok će u sredu biti promenljivo oblačno i svežije, mestimično sa kišom ili pljuskovima sa grmljavinom, što je uvod u nestabilnu sredinu naredne nedelje.

Tokom ovog perioda na snazi će biti žuti meteoalarm, što znači da prognozirane vremenske pojave nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Tanjug

Kratak tropski talas

“Oko 21. avgusta modeli simuliraju formiranje veoma snažnog ciklona zapadno od Velike Britanije u čijem bi centru vazdušni pritisak mogao da se spusti i ispod 975mb. To je neobično jak sistem za ovo doba godine i kao “odgovor” na tu sinoptiku preko juga Evrope bi se pružio greben anticiklona uz strujanje veoma toplog vazduha iz severne Afrike”, navodi čuveni profesor geografije iz Novog Sada Marko Čubrilo.

Kao posledca toplog talasa temperature u regionu bi mogle da dostignu i – 37 stepeni!

“Postoje nejasnoće oko daljeg razvoja sinoptike i proračuni jako variraju, ali trenutno je oko 24. avgusta izgledno prolazno osveženje uz ređe pljuskove, zatim bi posle 26. avgusta nekoliko dana ponovo moglo biti veoma toplo, dok bi pred sam kraj meseca moglo doći do osetnije promene uz jače zahlađenje”, dodaje Čubrilo.

Poslednje nedelje avgusta, temperatura će, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), u većem delu Srbije temperature će se kretati u granicama višegodišnjeg proseka, dok u Sremu i u slivovima Velike i Južne Morave, neće biti tropskog leta jer će temperatura biti ispod proseka za ovo doba godine. Takođe, do kraja meseca postojaće uslovi za pojavu kratkotrajnih vremenskih nepogoda praćenih gradom i olujnim vetrom.

Na samom smiraju leta, prvom polovinom septembra, izbeći ćemo tropski talas na koji smo se navikli prethodnih godina, a možemo da očekujemo prijatno i toplo vreme. Temperature će i dalje biti oko višegodišnjeg proseka, a maksimalna temperatura kretaće se od 22 do 27 stepeni, na jugu Srbije i do 29.

Foto Pixabay
Izvor/Autor Informer.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.