Ovo je objašnjenje šta se dešava u Srbiji ako poziv za glasanje stigne na ime pokojnika

0 6,827

Građani odmah danas ili sutra mogu da podnesu zahtev opštini po mestu prebivalista umrlog i biće postupljeno u roku od 24 sata– rečeno nam je iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.


Izbori u Srbiji biće održani za manje od nedelju dana, pozivi za glasanje već stižu na kućne adrese, ali šta se dešava ukoliko poziv za glasanje stigne osobi koja je preminula?

Od februara prošle godine deo Jedinstvenog biračkog spiska automatski se ažurira tako što se preminuli u roku od 24 sata ispisuju iz biračkog spiska, poručila je tada predsednica Vlade Ana Brnabić.

Jedinstveni birački spisak se redovno ažurira na osnovu podataka koje državni organi poseduju. Primera radi, ukoliko se građanin nalazi na adresi koju nije prijavio ili nečija smrt nije prijavljena državnom organu, u biračkom spisku će se nalaziti poslednja ažurirana informacija.

Kako su iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave objasnili za Telegraf, ažuriranje na dnevnom nivou radi se od februara 2019. godine, a za sve pre toga, matičari bi morali da vrše pojedinačno upit za svakog građanina, što i rade.

 

Međutim, ukoliko je to tačno, a prošlo je neprimećeno, građani odmah danas ili sutra mogu da podnesu zahtev opštini po mestu prebivalista umrlog i biće postupljeno u roku od 24 sata – rečeno nam je u ministarstvu.

Glasanje

Foto: ATA Images

Šta se dešava sa biračkim mestom ukoliko se uoči nepravilnost?

Ukoliko se na dan izbora desi da na spisku bude uočena neka nepravilnost, da je neko u međuvremenu preminuo, članovi biračkih odbora su predstavnici svih stranaka koje učestvuju na izborima i to mogu konstatovati, a u tom slučaju to biračko mesto “pada”.

Kako da prijavite nepravilnosti u biračkom spisku?

Birački spisak za predstojeće izbore zaključen je 5. juna, a do 17. će biti ažurirane sve promene do kojih eventualno dođe. Da li ste upisani u birački spisak možete proveriti na internet stranici Ministarstva https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Pravo na uvid u birački spisak ima svaki građanin u cilju provere ličnih podataka upisanih u birački spisak i može se izvršiti neposredno u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi u kojoj građanin ima prebivalište, odnosno boravište za interno raseljena lica, kao i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici MinistarstvaKomentari

komentara

Foto Ata Images Pixabay
Izvor/Autor Telegraf.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.