Otvoreno Malo stepenište na Kalemegdanu: Posle rekonstrukcije zadržan stari izgled, Vesić poručuje – Izgleda kao 1903. kad je izgrađeno

0 55,214

Malo stepenište je zvanično otvoreno 1903. godine i sa ponosom možemo da konstatujemo da danas izgleda baš kao pre 115 godina kada je izgrađeno – poručio je Goran Vesić

 

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da Malo stepenište Jelisavete Načić na Kalemegdanu, čija je rekonstrukcija danas završena, izgleda isto kao 1903. godine kada je izgrađeno.

 

– Malo stepenište je zvanično otvoreno 1903. godine i sa ponosom možemo da konstatujemo da danas izgleda baš kao pre 115 godina kada je izgrađeno – napisao je Vesić na fejsbuk nalogu.

Navodi da su stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda prilikom obnove promenili oštećena gazišta, delove ograde, otkrili i obnovili rigole – kanale za odvodnjavanje, koji su decenijama bili zatrpani zemljom.

Vesić je podsetio da je taj spomenik kulture projektovala Jelisaveta Načić, prva žena arhitekta u Srbiji.

Ona je početkom prošlog veka osmislila još nekoliko važnih objekata u Beogradu, među kojima su Osnovna škola “Kralj Petar Prvi” i crkva Aleksandra Nevskog na Dorćolu.

Zamenik gradonačlenika zahvalio je turskoj Agenciji za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA) na pomoći oko obnove Malog stepeništa.

(Telegraf.rs/Tanjug)Komentari

komentara

Foto Tanjug/Sava Radovanovic
Izvor/Autor Telegraf.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.