Otkrivamo vam pravi raj za letovanje i odmor

plaza-more-palme

Egzotično ostrvo u Indijskom okeanu, poznato po svojim belim peščanim plažama, tirkiznim vodama i bogatoj kulturi, savršeno je mesto za potpuni reset i odmor duše i tela. Pogađate, pričamo o Zanzibaru. Ovo ostrvo je zaista jedinstveni biser prirode, kakav se nigde drugde ne može pronaći. Međutim, da biste zaista doživeli duh ovog ostrva, neophodno je da zakoračite dalje od očiglednog i otkrijete razna autentična iskustva. Mi vam ovoga puta donosimo nekoliko zanimljivih  atrakcija u kojima možete uživati na Zanzibaru.

Noćna Magija – plivanje sa planktonima

Jedna od najčarobnijih stvari na svetu je noćno plivanje u moru koje svetluca pod uticajem bioluminiscentnih planktona. Ova neobična pojava, koja se javlja na samo nekoliko mesta na svetu, omogućava posetiocima da plivaju u vodi koja svetluca pri svakom pokretu. Kada zaronite u noćnu tamu, planktoni će reagovati na pokrete vašeg tela, emitujući svetlucavi sjaj, te ćete se osećati kao da plivate među zvezdama.

Mnoge turističke ponude obuhvataju noćne ture na mirnim plažama, daleko od gradske buke, gde je ovo iskustvo najintenzivnije. Vožnja čamcem do takve lokacije često počnje u sumrak, baš dok sunce zalazi i ostavlja za sobom spektakularni prizor, kakav retko gde možete doživeti. Nakon kratke obuke, i upoznavanja sa merama opreza, bićete spremni da zaronite među zvezde. Ovo noćno kupanje nije samo vizuelni spektakl, već je to pre svega meditativno iskustvo koje će vas povezati sa prirodom na najintimniji načn.

Zanzibarsko selo – iskustvo koje ostavlja trag

Kako biste zaista doživeli Zanzibar preporučujemo vam da posetite lokalno selo, jer ćete tamo iskusiti autentičnu kulturu ovog mesta. Mnoga sela nude mogućnost celodnevnog boravka ili čak noćenja, pa tako možete stupiti u interakcije sa lokalnim stanovnicima i učestovati u njihovim svakodnevnim aktivnostima. Ovo iskustvo pružiće vam duboko razumevanje kulture ovog dela sveta, koji je potuno drugačiji od svega onoga što ste do sada doživeli.

Jedno od sela koje tako možete posetiti je Kidichi, poznato po svojoj bogatoj kulturnoj baštini. Ovde ćete moći da učestvujete u pripremi tradicionalnih jela, kao što su pilau i ugali. Od lokalnih žena ćete naučiti pojedine trikove, jer one svoje kulinarsko umeće prenose sa kolena na koleno. Takođe, kad ste već tu nemojte propustiti priliku da posetite i lokalne farme začina. Poznato je da se mnogi začini poput bibera, cimeta i vanile dopremaju iz ovog dela sveta, pa iskoristite priliku da sebi kupite koju kesicu, jer će vas mirisi i arome potpuno raspametiti. U večernjim časovima uživaćete u lokalnim predstavma ili tradicionalnim plesovima i pesmama.

Ipak, da bi odmor bio adekvatan potrebno je i malo luksuza i komfora. Ako vas neko razume, onda smo to mi! I mi smo hedonisti, pa iako volimo avanture, uvek smo za udoban krevet i dobar plažni bar. Zanzibar svakako nudi vrhunske opcije za smeštaj, a jedan od takvih hotela je i Royal Zanzibar beach Resort. Ovaj luksuzni rezort u ponudi ima privatne vile sa bazenima, direktni pristup plaži i personalizovanu uslugu. Idealan je za zaljubljene parove, ali i one koji su na medenom mesecu. Prostrane i elegantne sobe ovog hotela ostaviće vas bez daha, a pogled na horizont i zalaske sunca ostaće vam urezani zauvek u srcu. Specijalitete iz njihove ponude nemojte propustiti da probate, a obavezno isprobajte i masaže uz eterična ulja i kreme napravljene od lokalnih sastojaka.

Odmorite se kako dolikuje

Luksuzan boravak uz autentična ostrvska iskustva biće moguće doživeti i u hotelu Zuri Zanzibar. Ovaj resort nudi spoj lokalne egzotke i savremenog komfora. Smešten je na severozapadnoj obali ostrva i ima prelepu belu peščanu plažu uz koju će odmor dobiti novo značenje. Takođe, ovde možete uživati i u privatnim bungalovima, ali i učestvovatiu kulinarskim radionicama i drugim aktivnostima na plaži. Sa druge strane hotel Riu Palace Zanzibar nalazi se na severu ostrva, a pružiće vam sofisticirano iskustvo uz sve pogodnosti all-inclusive boravka o kakvom dugo maštate. Oba hotela imaju sjajne restorne, wellness centre i spa tretmane koji će učiniti da se osećate savršeno!

Zanzibar će probuditi sva vaša čula i učiniti da se osećate kao u bajci. Ovo ostrvo nudi nezaborvne trennutke za svakog posetioca, a jedna od stvari koje će zavisnici adrenalina sigurno poželeti da probaju jeste safari izlet. Na ovom mestu imaćete priliku da izbliza upoznate život divljih životinja i mahnete kralju džungle. Nestvarni pogledi na gazele koje trče u ritmu i zebre koje uživaju na suncu probudiće u vama nove doživljaje.

Kad budete otišli, shvatićete zašto kažemo da je Zanzibar više od letovanja. Mir koji pruža ovo ostrvo i emocije koje se rađaju dok plivate u kristalnom moru potpuno će vas resetovati, pa neće biti čudno ako poželite da ostanete u tom raju zauvek.