Oni su donirali kožu drugarici povređenoj u požaru na Dorćolu

0

Nenad Stanković (18) i Ognjen Todorović (38) donirali su kožu devojčici (15), koja je zadobila stravične opekotine u požaru, koji je prošle nedelje izbio u njenom stanu na desetom spratu zgrade na Dorćolu u Beogradu!

 

Ovi hrabri i humani mladići su tinejdžerkini drugovi, a jedan od njih, Nenad Stanković, iz bolničke postelje kaže da ni jednog trenutka nije imao dilemu da li da deo svog organa da drugarici ili ne.

Butine u zavojima

– Prošle srede sam bio na putu sa roditeljima kada sam saznao šta se dogodilo mojoj drugarici. Iste večeri sam se javio da doniram kožu. Lekari su se malo protivili tome, jer sam tek pre pet meseci postao punoletan. Ipak, na moje insistiranje prošao sam sve neophodne testove i na kraju su pistali da budem donor – kaže Stanković, koji je i odbojkaš u Partizanu.

On objašnjava da povređenu tinejdžerku i njenog momka poznaje dugo, pošto su svi sportisti i treniraju odbojku. – Ognjen i ja poznajemo njenu porodicu, svi smo povezani, a i roditelji nam se druže – kaže Nenad.

 

Heroji sa Dorćola

Foto: Printscreen/Twitte

 

Živi zavoj

Prijateljica porodice povređene devojčice navela je na Fejsbuku da se koža donora transplantira kao i svaki drugi organ. – Nekada je potrebno testirati više ljudi da bi se našla dva donora, a oni prolaze laboratorijske analize, preglede i rendgenske snimke. Za 15 dana sva ova mesta na koje je postavljena koža donora, moraju ponovo da se pokriju kožom novih donora, sve do momenta kad te rane budu dovoljno zacelile da se kao finalna operacija uradi takozvana autotransplantacija njenom kožom sa drugog dela tela. Slikovito rečeno, koža donora je zapravo privremeni živi zavoj na njene rane, ne i kraj lečenja i oporavka – napisala je prijateljica.

Hrabri mladić objašnjava da su Ognjen i on u petak operisani i da je devojčici presađena njihova koža sa butina.

– Koliko znam, ima još donora koji u narednom periodu treba da budu operisani. Ognjen i ja ćemo u bolnici provesti od sedam do 10 dana, a celokupan oporavak traje mesec dana. Zavoji se nose dve nedelje i važno je da vodimo računa da ne dođe do infekcije. Rane nas bole, ali proći će. To je ništa u odnosu na to koliko boli nju. Važno je da se pomogne, treba biti čovek – kaže sagovornik i naglašava da je sada dao kožu svojoj drugarici, ali da bi isto tako postupio i da se bilo ko drugi našao u sličnoj nevolji.

Foto Printscreen/Twitter
Izvor/Autor SrbijaDanas

Vaša email adresa neće biti objavljena.