OKO SOKOLOVO od danas “piše” kazne bahatim vozačima!

STROŽA KONTROLA NEPROPISNO PARKIRANIH AUTOMOBILA!

0

Prve kazne na adresu stanovanja prekršiocima će početi da stižu već oko 20. avgusta. Za ostavljanje vozila na šinama, pešačkom prelazu i u žutoj traci kazna je 25.000 dinara.

 

Novi sistem za kontrolu parkiranja “oko sokolovo” Komunalne milicije od danas počinje kažnjavanje bahatih vozača koji se nepropisno parkiraju!

Posle dve sedmice probnog rada, tokom kojih je dnevno beleženo između 1.300 i 1.400 prekršaja, od danas će svi koji se parkiraju na nedozvoljenim mestima dobijati kaznu od 5.000 do 25.000 dinara.

Kako funkcioniše “oko sokolovo”

* sajber-vozilo će prolaziti ulicom i fotografisati nepropisno parkirana vozila
* posebno će se nadgledati automobili parkirani u žutim trakama, na pešačkim prelazima, autobuskim stajalištima, tramvajskim šinama, trotoarima…
* izuzeti su taksi i dostavna vozila
* neće se kontrolisati bolnice ni kovid-centri dok traje epidemija kovid-19
* ova vozila mogu da snime 800-3.000 vozila po satu
* komunalni milicioner koji upravlja kamerama pisaće kazne
* kazne vozačima direktno stižu na kućne adrese
* minimalna kazna za nepropisno parkiranje je od 5.000 dinara do 25.000 dinara za fizičko, a za pravno lice 50.000 dinara

Velike kazne

Tako, primera radi, za zaustavljanje vozila na šinama ili pešačkom prelazu kazna je 25.000 dinara, a toliko je i za žutu traku. Maksimalnu kaznu će morati da plati bahati vozač koji se bude parkirao na zelenoj površini u zoni trga, dok će se prijava za parkiranje na zelenoj površini u prostoru blokova ili stambenih zgrada naplaćivati 5.000 dinara. Flota od 18 “sajber-džipova” pokriva u smenama čak 93 ulice, odnosno sve u kojima saobraća gradski prevoz, po satu mogu da snime 800-3.000 vozila, a prve kazne na adresu stanovanja počeće da stižu već oko 20. avgusta. Glavna prednost ovog sistema je što u potpunosti isključuje faktor ljudskog uticaja i selektivno kažnjavanje, pa će kazna stići svakome ko se nepropisno parkira, ma ko to bio.

– Važno je napomenuti da su pripadnici Komunalne milicije u ovom test-periodu, sa četiri vozila u dve smene, u proseku dnevno beležili između 1.300 i 1.400 prekršaja. Sistem “oko sokolovo” pokriva 93 ulice, a upravo su to saobraćajnice u kojima je bilo najviše primera nepropisno parkiranih vozila i za koje smo dobijali najviše primedaba sugrađana. Prve efekte rada ovog sistema očekujemo oko 20. avgusta, kada će biti poslate prve kazne. Više od 90 odsto naših sugrađana vozi po propisima i ne pravi prekršaje, ali uvek postoje neodgovorni pojedinci koji, između ostalog, i onemogućavaju normalno funkcionisanje saobraćaja – objašnjava Darko Glavaš, sekretar za poslove odbrane, vanredne situacije, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima.

Brojke

  • 1.300-1.400 nepropisno parkiranih vozila dnevno je snimljeno u probnom periodu
  • 93 ulice snimaju vozila ovog sistema
  • 18 specijalnih sajber-džipova ima u opticaju sistem “oko sokolovo”, a flota će uskoro biti proširena i novim vozilima

 

Kako su pojasnili u Komunalnoj miliciji, kaznu će dobijati samo vlasnici koji su ostavili nepropisno parkirana vozila, ali ne i oni koji su snimljeni da sede u njima. Za njih će biti zadužena policija, koja će ih udaljiti s lica mesta.

Beograd.rs

Kazne za sve

Načelnik Komunalne milicije Ivan Divac kaže da je sistem “oko sokolovo” veoma efikasan i projektovan tako da potpuno isključuje selektivno kažnjavanje, odnosno da “ne postoji faktor ljudskog uticaja”.

 Ako se neko bahato parkira, ma ko to bio, dobiće kaznu. Apelujem na građane da ne ostavljaju vozila na kolovozu, žutim trakama, pešačkim prelazima, tramvajskim šinama… Neće biti selektivnog kažnjavanja jer će svi čije vozilo bude zatečeno u prekršaju biti kažnjeni. Sekretarijat za saobraćaj izdaje posebne dozvole određenim službama koje mogu da se zaustavljaju, a u tu kategoriju spadaju taksi vozila, dostavna vozila u vreme kada je to dozvoljeno, zatim vozila javnog gradskog prevoza, kao i vozila gradskih službi koje vrše hitne intervencije  navodi Divac.

Foto Beograd.rs
Izvor/Autor Informer.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.