OD BESKUĆNIKA DO ŠAHOVSKOG MAJSTORA! Neverovatna priča dečaka izbeglice – ima samo 10 godina I NIKO NE MOŽE DA GA POBEDI! Foto/Video

0

Tanitoluva Adevumi, za prijatelje Tani, je desetegodišnji dečak koji se naizgled čini kao običan američki školarac. Međutim, kod Tanija nema ničeg “običnog”

Izbeglica iz Nigerije, koji je sa porodicom živeo u skloništu za beskućnike, postao je jedan od najmlađih šahovskih šampiona u istoriji SAD, uspevši da dobije partije protiv ljudi koji imaju višedecenijsko iskustvo.

I tu nije kraj – Tani želi da postane velemajstor.

Šahovska bajka

Kako piše Njuork Tajms, Tani je zajedno sa porodicom provodio sumorne dane u prihvatilištu za beskućnike gde su bili smešteni po dolasku u SAD, sve dok mu u školi u koju je išao nisu pokazali kako da igra šah. Igra se pokazala kao sredstvo za beg od trauma izbeglištva. Uskoro je Tanijeva majka zatražila od škole da omogući njenom sinu da se pridruži šahovskom klubu. Iako učenici plaćaju za članstvo, direktor škole se složio da Tami pohađa časove o trošku škole.

To je bio početak meteorskog uspona mladog šahiste.

Iako na početku Tani nije bio toliko dobar, on je brzo učio i za godinu dana je pokazao ogroman napredak. Toliki da je poslat na takmičenje gde je bez problema pobedio učenike privatnih škola i sa 8 godina postao prvak Njuorka.

Vest o njemu se širila i uskoro je organizovana kampanja na GoFundMe, gde je prikupljeno četvrt miliona dolara za Tanija i njegovu porodicu, tako da se porodica preselila u sopstven stan.

Ipak, mnogi su sumnjali da će dečak uspeti da se probije dalje u šahovskom svetu.

Pogrešili su.

Printscreen You Tube/ NBC News

Šahovski majstor

Tani, sada učenik petog razreda, pobedio je na turniru u Konektikatu, gde se takmičio sa šahistima svih godišta. Dečak je uspeo da savlada da lakoćom mnogo starije igrače i da postane nacionalni šampion.

Sa nepunih 11 godina, Tani je postao dvadeset osma najmlađa osoba ikad u istoriji SAD koja je postala šahovski majstor i jedan od retkih koji je imao takav meteorski uspeh.

Iako je počeo da igra šah sa 7 godina, i dolazi iz takvog okruženja, Tani je uspeo da prevaziđe sve i napravi uspeh.

I odlučan je da nastavi dalje.

Želim da budem velemajstor

– Želim da budem najmlađi velemajstor. Hoću to da postignem kad napunim 11 ili 12 godina – kaže Tani.

Najmlađa osoba ikad koja je postala šahovski velemajstor bio je Sergej Karjakin, koji je to postigao sa 12 godina i 7 meseci.

Tani je dobio pohvale od nikog drugog do Garija Kasparova, svetskog šahovskog velešampiona.

– Samo nebo mu je granica – Kaže Kasparov.

Tani je rekao novinarima da mu je velika inspiracija bila serija “Kraljičin gambit” o devojčici siročetu koja postaje šampionski velemajstor.

– Video sam sebe u njoj – rekao je Tani.

youtube.com/NBC News

Tani će i sam možda biti junak serije. “Paramaunt pikčers” je najavio snimanje filma o Taniju, zasnovanog na knjizi koju su njegovi roditelji napisali, o Taniju i njihovim iskustvima u Nigeriji.

Roditelji dečaka su zahvalni Bogu na svemu što se desilo u njihovom životu u zadnje 4 godine.

– Kada se prisetimo svega što nam se desilo ranije možemo samo da zahvalimo Bogu na svemu što se desilo.

Porodica je morala da napusti Nigeriju u strahu od terorističke organizacije Boko Haram, i pukom srećom su dobili privremenu vizu. Iako oni više ne žive u centru za beskućnike, Tani ne može da ide na međunarodne turnire zbog pravne začkoljice – porodici još uvek nije dozvoljeno da trajno ostane u SAD.

Ipak oni sa optimizmom gledaju na budućnost. Iako su dobili dosta novca od donatora, Tanijevi roditelji nisu želeli da se sav iznos potroši već su osnovali fondaciju za drugu decu iz Nigerije kojima treba pomoć ne bi li i i oni imali bolju budučnost.

Za kraj, Tani ima poruku.

– Kada izgubite, vi gubite zbog vaše greške. A upravo vam greška može pomoći da rastete. Ja nikad ne gubim. Ja učim – zaključuje Tani.

Foto Printscreen You Tube/ NBC News
Izvor/Autor Blic

Vaša email adresa neće biti objavljena.