OBIČNI LJUDI NAJVEĆE ŽRTVE DIVLJE GRADNJE: Beskrupulozni investitori terorišu grad, ombudsman traži da sistem zaštiti građane

0

BEOGRAD – Gradskom ombudsmanu poslednjih 18 meseci često se obraćaju građani Beograda s problemima do kojih je došlo zbog bespravne gradnje, izjavila je zaštitnica građana grada Beograda Katarina Žeželj.

 

Ona je navela da su zahtevi građana različiti, od sumnji u pravnu sigurnost kod prometa nepokretnosti, preko građevinskih i komunalnih problema koje imaju sa svojim legalnim kućama i stanovima zbog nelegalne gradnje u susedstvu, do dramatičnih stambenih i finansijskih nevolja zbog neopreznog ugovaranja s nelegalnim investitorima i graditeljima…

FOTO: VLADIMIR ŠPORČIĆ

“Dosad dostupne informacije u slučaju ubistva koje se pre nekoliko dana dogodilo na Zvezdari… ukazuju da je vezano za spor oko parcele i govori koliko je situacija ozbiljna”, rekla je Katarina Žeželj.

 

Ona je dodala da značajan broj ovakvih pritužbi u potpunosti ili delimično izlazi iz nadležnosti gradskog zaštitnika, ali da nije moguće oglušiti se ili ignorisati neretko veoma ozbiljne životne probleme građana, žrtava osionih, ponekad i beskrupuloznih divljih graditelja.

 

Gradska zaštitnica građana apeluje na organe lokalne samouprave u Gradu Beogradu i nadležne državne organe da sprovode postojeće zakone i propise, kao i na izmenu postojećih i usvajanje novih mera kako bi se zaustavila divlja gradnja.

 

FOTO: NEBOJŠA MANDIĆ

“Najveća žrtva divlje gradnje su građani, kako oni koji su prevareni od investitora tako i drugi građani koji su ugroženi bespravnom gradnjom”, rekla je Katarina Žeželj, saopštila je gradska uprava Grada Beograda.

 

Ona je podsetila da su organi lokalne samouprave i drugi državni organi, javni beležnici i advokati dužni da štite građane od prevara i pozvala sve da se odmah uspostavi sistem u kome će pravni okvir, bezbednost i zaštita prava savesnih i odgovornih građana biti osnovni princip.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Filip Plavčić
Izvor/Autor Kurir.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.