O priznanju doktorke Darije u Jutarnjem programu BRUJI SRBIJA

0 6,475

Dr Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa u Srbiji, najavljujući da danas počinje ELISA testiranje na lični zahtev, rekla je da se i sama testirala na antitela jer je mislila da je imala virus.

 

Ja sam bila jedna od tih koja je mislila… na početku… Ja sam se testirala i videla da nisam – rekla je Kisić Tepavčević za Novo jutro TV Pink priznavši naciji da je u jednom trenutku mislila da je i sama zaražena koronavirusom.

Ne znam čoveka koji to na početku nije pomislio – rekla je doktorka pogotovo što je bilo zaraženih, a asimptomatičnih. 

Epidemiološka situacija iz dana u dan sve bolja

Srbija postepeno ide ka potpunoj normalizaciji života jer to dopušta epidemiološka situacija, koja je iz dana u dan sve bolja, izjavila je epidemiolog Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da generalno u ovo doba godine nema kapljičnih infekcija, ali i istakla da će epidemiološke preporuke zbog virusa kovid 19 ostati dugo na snazi.

printscreen RTV Pink

Kisić je rekla da već nedeljama u Srbiji nema pojedičnog žarišta koje bi ukazalo na širenje epidemije koronavirusa i dodala da su slučajevi po kolektivima uspešno suzbijani.

Dve trećine nosilaca su asimptomatski, a za njima smo tragali preko osobe koje je otkrivena infekcija – rekla je ona.

Dodala je da trenutno u Srbiji još nekoliko osoba ima tešku kliničku sliku i nalazi se na mehaničkoj ventilaciji.

Ona je istakla da serološki test ukazuje da li osoba ima antitela, a ako se otkriju antitela klase IGM to ukazuje na svežu infekciju i moguće postojanje virus pa se osobe upućuju na testiranje.

I kad se pronađu antitela niko ne zna koliko traje zaštitni efekat, neka istraživanja pokazala da je najmanje 18 meseci, videćemo – rekla je ona.Komentari

komentara

Foto printscreen RTV Pink
Izvor/Autor Informer.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.