NOVI IZGLED SAVSKOG TRGA Spomenik Stefanu Nemanji biće izliven u bronzi, a evo kada u Beograd stižu PRVI DELOVI

0 55,614

Prvi delovi spomenika Stefanu Nemanji, izliveni u bronzi u ateljeu vajara Aleksandra Rukavišnjikova u Moskvi, u maju će stići u Beograd.

Spomenik utemeljivaču srpske srednjovekovne države, čiji su prvi delovi završeni, biće postavljen na Savskom trgu, ispred glavnog ulaza u zgradu nekadašnje Glavne železničke stanice.

Rukavišnjakov je objasnio da postament spomenika čini napukli vizantijski šlem iz kog se pomalja vladarsko žezlo, a spolja su prikazane dve najznačajnije Nemanjine zadužbine – Studenica i Hilandar, pišu “Večernje novosti”.

Na tom šlemu Stefan Nemanja stoji u kontrapostu, oslonjen jednom nogom na ručicu svog žezla, dok mu je druga opuštena i odvaja se od ostatka vizantijskog šlema.

O boku Stefana Nemanje biće opasan mač, dok će mu u rukama biti hilandarski tipik i pravoslavni krst kao simbol vere i Crkve kojoj je srpski vldar bio duboko posvećen i na koju se najviše oslanjao tokom svoje vladavine.

Unutrašnjost šlema biće javni prostor unutar koga će moći da se sedi, šeta i uči, a u centralnom delu će biti istorijskih artefakata, te će na posetioce ostavljati utisak kao da su ušli u pravoslavni hram.

U centru spomenika, ispod žezla, stajaće stakleni krug prečnika osam metara, ispod koga će biti jama duboka četiri metra. Sistemom ogledala i uz pomoć osvetljenja dobiće se utisak beskonačnog produženja tog žezla.

Rukavišnjik, koji je preko rada na spomeniku upoznao veliku istoriju i baštinu srpske srednjovekovne države, ukazao je da je “tragedija što je za čovečanstvo to blago zatureno”.

Spomenik Stefanu Nemanji ruski umetnik radi sa arhitektom Petrom Arsićem, dok su kao konsultanti angažovani Nikolaj Muhin i Nikolaj Šumakov.Komentari

komentara

Foto WWW.GRADNJA.RS / PRIVATNA ARHIVA
Izvor/Autor Blic.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.