Nova školska godina menja sve za građane Srbije – stiže JEDINSTVENI OBRAZOVNI BROJ

0

Država će, nakon dodeljivanja Jedinstvenog obrazovnog broja učenicima i đacima, biti u mogućnosti da te osobe prati kroz čitavo školovanje

 

Vlada Republike Srbije i Ministrastvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja planiraju da do početka naredne školske godine uvedu Jedinstveni informacioni sistem prosvete i Jedinstveni obrazovni broj za svakog učenika i studenta. Ceo sistem je dizajniran tako da može da pruži uvid u realnu sliku celokupnog obrazovnog sistema Srbije.

U okviru Jedinstvenog informacionog sistema prosvete naći će se svi podaci o svim obrazovnim ustanovama u Srbiji, njihovim dozvolama za rad, akreditacijama, nastavnom kadru koji je zaposlen u tim ustanovama, kao i o svim đacima i studentima koji se nalaze u okviru obrazovnog sistema naše zemlje.

Država će, nakon dodeljivanja Jedinstvenog obrazovnog broja učenicima i đacima, biti u mogućnosti da te osobe prati kroz čitavo školovanje, od predškolskog obrazovanja, pa do fakulteta. On će predstavljati individualnu i neponovljivu oznaku koja se sastoji od 16 karaktera, bez mogućnosti zloupotrebe bilo kakvih podataka, jer će se u informacionom sistemu svaki učenik voditi samo sa svojim jedinstvenim obrazovnim brojem, a svi ostali podaci ostaju dostupni samo na nivou ustanove.

UZ JOB I JIS MANJE ZLOUPOTREBA

Uvođenjem Jedinstvenog informacionog sistema prosvete i Jedinstvenog obrazovnog broja đaka i studenata sprečiće se veliki broj zloupotreba, kao i do boljeg usmeravanja obrazovanja ka potrebama tržišta.

– JISP i JOB će imati značajnu ulogu u unapređenju obrazovnog sistema uopšte. Jedan tako sveobuhvatan sistem će po prvi put omogućiti da se sagledaju svi aspekti obrazovnog sistema, te da se obrazovanje mladih precizno usmeri ka potrebama tržišta i daljeg razvoja naše zemlje. Sistem će svakako obezbediti transparentnost informacija o obrazovnim ustanovama i njihovim kapacitetima, kao potvrdu njihovog kvaliteta i poslovanja u skladu sa zakonom. Dostupnost takvih informacija će pomoći budućim učenicima i studentima da upišu škole i fakultete čije diplome su validne i priznate. Kroz ažurno i precizno vođenje evidencije o važnim događajima u toku obrazovanja i vaspitanja sistem će pomoći i u sprečavanju drugih eventualnih zloupotreba – objasnili su za portal SrbijaDanas iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kako su saopštili iz resornog ministarstva sve obrazovne ustanove će uneti podatke u Jedinstveni informacioni sistem prosvete, a nakon toga se može očekivati i promena Pravilnika o sadržaju javnih isprava koje izdaje visokoškolska ustanova, kako bi on obuhvatao i Jedinstveni obrazovni broj svakog studenta, koji bi se nalazio na svakoj diplomi u Srbiji po ugledu na većinu evropskih zemalja. Srednje i osnovne škole su prve počele sa unosom podataka, a do početka školske godine se očekuje i da fakulteti unesu podatke o svojim ustanovama i studentima.

 

diploma

Foto: Profimedia/ilustracija

Visokoškolske ustanove unose podatke. Dinamika unosa prati plan i očekuje se da će podaci biti u bazama do početka nove školske godine. Primarna ideja uvođenja JOB-a je drugačija, a svakako da će po okončanju inicijalnog unosa podataka u JISP na red doći i druge teme, poput ispisa JOB-a na svedočanstvima i diplomama – rekli su za portal SrbijaDanas iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Uvođenje ovakvog sistema će pojednostaviti procedure upisa u škole i na fakultete, pa više neće biti potrebno dostavljati silne dokumente prilikom prelaska sa jednog nivoa obrazovanja na drugi, jer će ceo set podataka pratiti učenika.

Iz resornog ministarstva navode da će čitav proces biti realizovan kroz osam različitih registara podataka. Tu će nastati registar ustanova, registar zaposlenih u ustanovama, registar dece, učenika i odraslih, registar domova učenika, registar akreditovanih visokoškolskih ustanova, registar akreditovanih studijskih programa, registar studenata i registar zaposlenih u visokoškolskim ustanovama.

Tako uređen sistem će omogućiti svima onima koji biraju koju će školu upisati da bolje sagledaju potrebe tržišta rada, kao i da sve informacije pronađu na jednom mestu. Olakšano će biti učenicima, ali i njihovim roditeljima. Korist će imati i privreda, koja će imati tačne podatke koji obrazovni profili su aktuelni, koliko ljudi ima na tržištu rada sa određenim profilima i šta mogu da očekuju.

Foto Profimedia/ilustracija
Izvor/Autor SrbijaDanas

Vaša email adresa neće biti objavljena.