Nikada veći novac za auto-puteve, mostove”; “Danas 10.000 za zaposlene u zdravstvu”

0

Beograd — Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je budžet za 2021. prevashodno usmeren na razvoj i da se nikada veći novac ulaže u razvoj auto-puteva, mostova.

“Danas ćemo na sednici Vlade imati samo jednu tačku, a to je usvajanje budžeta za 2021. godunu. Do kraja dana on će biti u Skupštini, 15 dana je rok da poslanici pogledaju budžet, nakon toga ulazimo u skupštinsku raspravu”, rekao je Mali za televiziju Pink.

Mali je poručio da se u budžetu za 2021. godinu 274 milijadri dinara biti izdvojeno za kapitalne projekte. “Nastavljaju se da se grade auto-putevi, klinički centri, bolnice, škole”, rekao je Mali i nagalsaio da će i pored krize kapitalni bužet da poraste 35 odsto.

On je naveo da maksimalno, svaki dinar koji se uštedi ide u investicije.

“Mi ćemo naredno godine za razliku od većina zemlja sveta ići na povećanje standarda. Penzije od 1. januara će veće za 5,9 odsto, plate u javnom sektoru 5 odsto, odnosno 3,5 odsto za one koji nisu u zdravstvenim ustanovama, a onda od aprila i za njih 5 odsto”, rekao je Mali.

Veća je i minimalna zarada za 6,6 odsto, a manje je opterećenje na zarade za poslodavce, rekao je Mali.

On je podsetio da je će danas zaposleni u medicinskom sektoru dobiti jednokratnu pomoć od 10. 000 dinara.

“Nalog za plaćanje sam već dao, tako da očekujem da će na računima svih zdravstvenh ustanova, a nakon toga na računima zaposlenih biti do kraja dana”, rekao je i dodao da se ne radi samo o zaposlenima u zdravstvu već i institucijama vezanim za Vojsku, MUP, socijalnu zaštitu.

Foto Tanjug, Tara Radovanovic
Izvor/Autor B92

Vaša email adresa neće biti objavljena.