Neočekivani obrt: Tramp popustio – Huawei razvija 5G mrežu u SAD?

0 54,825

Ministarstvo trgovine SAD stavilo je pre godinu dana Huawei na “listu entiteta”, zbog brige za nacionalnu bezbednost usled navodne opasnosti od kineske špijunaže.

 

Američko ministarstvo trgovine blizu je potpisivanja novog pravila kojim bi se američkim kompanijama dozvolilo da rade sa kineskim gigantom Huaweijem na uspostavljanju standarda za novu generaciju 5G mreže, potvrdili su ageniciji Rojters izvori upoznati sa situacijom.

Američke tehnološke kompanije prestale su da sarađuju sa Huaweijem na razvijaju standarda, pošto je ta kompanija dospela na “crnu listu”, što je SAD dovelo u neravnopravnu poziciju, ocenili su neki zvaničnici tehnološke industrije, ali i ljudi iz Trampove administracije.

Na sastancima za postavljanje standarda, gde su razvijani protokoli i tehničke specifikacije koji omogućavaju da oprema različitih kompanija neometano funkcionišu zajedno, glas Huaweija je postao jači, dok su američki inženjeri sedeli u tišini.

Ministarstvo trgovine SAD stavilo je Huawei na “listu entiteta” u maju prošle godine, zbog brige za nacionalnu bezbednost usled navodne opasnosti od kineske špijunaže.

 

Posle skoro godinu dana nesigurnosti, odlučeno je da se uvede novo pravilo kako bi se to pitanje rešilo, navela su dva izvora za Rojters, tako što bi se američkim kompanijama dozvolilo da učestvuju telima u kojima i Huawei ima svoje predstavnike, prenosi FoNet.

(Telegraf.rs)Komentari

komentara

Foto Pixabay
Izvor/Autor Telegraf.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.