NEMCI BESNI, NEKO ĆE ROBIJATI ZBOG OVOG! BERLIN ZNAO DA SE SPREMA KATASTROFA, devet dana ranije stiglo je upozorenje, ali…

0

Sistem za uzbunjivanje u slučaju elementarnih nepogoda u Nemačkoj našao se na udaru kritika zbog prekasnog upozoravanja građana tokom poplava koje su prošle nedelje pogodile zapadne delove Nemačke

 

Rasprava u Nemačkoj se rasplamsala nakon što su britanski mediji preneli izjave nekih stručnjaka koji su istakli kako je Nemačka od evropskih institucija bila više puta upozoravana na dolazak ogromnih količina padavina.

Zašto je izostala reakcija

Devet dana ranije Nemačka dobila upozorenje, a 24 sata ranije precizne podatke

Britanski hidrolog i jedan od osnivača Evropskog sistema za upozorenje od poplava Hana Klok je rekla kako je Nemačka 24 sata uoči izlivanja reke Ar bila upozorena na tu mogućnost. Kasnije je upravo u ovom području poginulo više od 100 osoba.

– Prve naznake da se sprema katastrofa su Nemačkoj upućene su devet dana pre izlivanja reka, a 24 sata pre je Nemačka dobila precizne podatke gde će doći do poplava”, rekla je ona za “Sandej tajms”.

 

Ona je i za Nemački javni servis ZDF rekla kako je Nemačka bila upozorena ali da je očito došlo do „pucanja lanca upozorenja koja na kraju nisu dospela do građana”.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova savezne pokrajine Severne Rajne-Vestfalije priznalo je da je već prošlog ponedeljka, dva dana pre poplava, imalo saznanja o “ekstremnom nevremenu” koje se nadvija nad područjem.

 

Voditelj Saveznog ureda za zaštitu građana i pomoć u slučaju katastrofe Armin Šuster branio se od kritika i tvrdio kako je “infrastruktura uzbunjivanja” funkcionisala na nivou komunikacije između saveznih i lokalnih vlasti.

– Mi smo preko naših aplikacija i medija izdali više od 200 upozorenja – rekao je Šuster.

On je istovremeno kazao kako nije moguće precizno reći na kojim mestima bi se reke mogle izliti.

Šuster se založio za to da se u sistem uzbunjivanja ponovno uključi i mreža sirena koje bi funkcionirale i u slučaju kada, kao što je bio slučaj prošlog nedelje, kolabiraju mobilne telekomunikacijske mreže.

Broj stradalih i dalje raste

Podsetimo, u poplava koje su pogodile delove zapadne Evrope poginulo je najmanje 189 ljudi, a stotine ih se još uvek vode kao nestale. Više desetina hiljada ljudi

 

Poplava, do koje je došlo zbog rekordnih količina padavina, prvo je zahvatila delove zapadne Nemačke, a zatim i susednu Belgiju i Holandiju.

Nemačka vlada i ministar unutarnjih poslova Horst Zehofer odbacili su optužbe o neefikasnom sistemu uzbunjivanja, prenosi Jutarnji list.

U međuvremenu su u Nemačkoj, nakon povlačenja vode, otkriveni prave razmere razaranja gde su bujice za sobom ostavile pustoš, blato i haos. Pometeni su čitavi gradovi.

Nakon povlačenja vode, stanovnici Nemačke se sada suočavaju s velikim naslagama mulja i blata koji mogu podstaknuti nastanak novog talasa epidemija.

Foto Printscreen
Izvor/Autor Informer.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.