NEKE ŠKOLE BEZ ĐAKA 1. SEPTEMBRA Kasne radovi na rekonstrukciji obrazovnih ustanova

Nepredviđeni radovi i angažovanje novih izvođača neki su od razloga zbog kojih renoviranje osnovnih škola “Svetozar Marković” na Vračaru, “Vojvoda Stepa” u Kumodražu i “Mića Stojković” u Dražnju nije gotovo ni desetak dana pre početka školske godine.

Rekonstrukcija OŠ “Svetozar Marković” počela je prošle godine u avgustu, kada je od roditelja zatraženo strpljenje kako bi se, uz obećanje izvođača, radovi završili do početka ove školske godine. Kako kaže direktor škole Dragi Lukić, radovi su od juče ubrzani kako bi ovaj rok bio ispunjen.

– Radi se na tome da se deci omogući da prvog septembra krenu u renoviranu školu, ali postoji mogućnost i da se to odloži nedelju dana – kaže on.

Đaci su prošle godine bili prebačeni u četiri osnovne škole, a sve se to odrazilo i na njihov uspeh. Kako bi oni što pre mogli da se vrate na staru adresu, angažovali su se čak i roditelji. Oni su uz pomoć direktora okrečili jednu učionicu, skinuli stari parket i sredili novi pod, ali i odvod vode na slavini, pločice…

Umesto u renoviranoj školi, učenici OŠ “Ivo Lola Ribar” i OŠ “Mića Stojković”, školsku godinu započeće deleći klupe sa učenicima drugih škola. Ove dve škole iz Grocke zatvorene su nakon plamena koji ih je zahvatio u roku od godinu dana, ali su radovi započeti samo u jednoj. Međutim, oni nisu dovoljno dugo trajali.

– Izvođač radova nije završio sve ugovorne radove na objektu OŠ “Mića Stojković”, tako da će se za izvođenje radova na završetku sanacije objekta angažovati drugi izvođač – objašnjavaju iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

S druge strane, radovi u OŠ „Ivo Lola Ribar“ u Begaljici, tek su u najavi.

FSOktkqTURBXy9lNzQ0ZjZmYzE3NTQ3MDMxMzZiMGVkOWFiOGNhM2RjZS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA
– U toku je nabavka tehničke dokumentacije za ozakonjenje objekta, kroz koju će biti obuhvaćeni svi neophodni radovi na rekonstrukciji, adaptaciji i sanaciji objekta. Tek po njenom pribavljanju, biće raspisana nabavka za izbor izvođača radova – kažu iz Sekretarijata.

Izgradnja novog krila u OŠ „Vojvoda Stepa“ u Kumodražu, počela je u oktobru prošle godine, kada je gradski menadžer Goran Vesić rekao da je rok radova šest meseci. Ipak, deset meseci kasnije, ovi radovi nisu završeni, a 13 učionica i fiskulturna sala gotove.

Kako kažu iz JUP “Istraživanje i razvoj”, u toku je ugovaranje dodatnih radova što zahteva određeni vremenski period i “prvenstveno zavisi od internih procedura banke”.

– Kako bi se realizovali dodatni radovi na ovom školskom objektu, procedura nalaže da se za sve obavesti Evropska investiciona banka kao zajmodavac, čija je saglasnost neophodna jer se ovi radovi finansiraju iz sredstava zajma – kažu iz JUP “Istraživanje i razvoj” i dodaju da se na tu saglasnost čeka od 12. jula.

“DRAGOJLO DUDIĆ” NA VREME

Osnovna škola “Dragojlo Dudić” u Malom Mokrom Lugu jedina je koja će biti završena do septembra, i to nekoliko meseci pre roka, najavio je Vesić.

GORELI OBJEKTI U GROCKOJ

OŠ “Ivo Lola Ribar“ gorela je 23. aprila ove godine, kada je uništeno oko 500 kvadrata, krov i poslednji sprat, a srećom nikoga nije bilo unutra. Za razliku od nje, škola “Mića Stojković“ u martu 2014. izgorela je do temelja, ali su sva deca i nastavnici na vreme napustili objekat.

Blic

Komentari su zatvoreni.