NEKADA I SADA

0

NEKADA I SADA…

Pre jedno recimo 35, 45 i više godina u Srbiji.
Roditeljstvo, te deca sama su bila 100% drugačije tretirana, gajena i vaspitavana kod nas, no što je to ovih poslednjih par decenija.
Znate, kupovina, obuće, odeće, garderobe je bila isključivo u ingerenciji roditelja.
Tada nije bilo šanse da se detetu kupi bilo šta od toga, a da se roditelj nije pitao.
On je odlučivao šta detetu treba, koja vrsta obuće i odeće.
Džaba je dete tada vrištalo, bunilo se, ako je uopšte i smelo tada da to radi.A nije smelo.
Tada je prosto bilo nezamislivo da roditelji daju svom detetu pare, i da ono samostalno ode u trgovinu i u grad da sam odluči šta njemu odgovara, dopada mu se od obuće i garderobe.
To se jednostavni nikada nije ni dešavalo.

Tako isto pravilo je važilo i za šišanje muškaraca, nema teoretske šanse da dete ide samo kod frizra kao danas, i da ono odlučuje kada treba da ide na šišanje, i koju frizuru i kako da ga frizer ošiša?
To je obično izgledalo tako, što roditelj ili sam ošiša svoje dete kako njemu padne na pamet, ili ga odvede kod frizera i kaže mu: Šišaj ovog mog malog na nulu ili keca, i mogao si tada da se buniš i plačeš koliko te volja, to je sve bilo uzalud i amin tada.

‘Ajd danas neka neko svoje dete natera da on prhvati volju svojih roditelja u bilo čemu, ili ne daj bože u gore pomenutim stvarima?Šanse teoretske nema, izbio bi opšti rat sa nesagledivim posledicama i po roditelja i dete.
Ta tiranija je bukvalno preko noći zamrla i umrla u Srbiji krajem osamdesetih godina.
Danas roditelj se uglavnom ništa ne pitaju oko svog deteta i to od malih nogu, a kasnije gubi totalno kontrolu nad svojim detetom.
Veliko je pitanje, šta je ovde gore, dal’ ondašnja gore opisana diktatura roditelja, ili ova danas opšta sloboda dece da sami sve odlučuju, gde više ne brenuju nikoga živoga i ništa?

Da se ne lažemo, ovo šta danas deca rade verbalno svojim roditeljima, da su to radili pre 40 i više godina, ne bi fizički to preživeli i ne bi ih bilo.
Ali danas je očito vreme emancipacije svih društvenih slojeva, pogotovu dece i ženskog roda, oni danas su totalno nezavisni od bilo koga i bilo čega, kao nikada u ljudskoj istoriji.
Činjenica notorna.

Vaša email adresa neće biti objavljena.