NBS: Rok za zamenu 8. serije švajcarca istekao: Šta da rade oni koji to nisu učinili na vreme?

0

Beograd — Tokom maja Narodna banka Srbije je bankama zamenila ukupno 227,1 milion švajcarskih franaka osme serije, saopšteno je iz NBS.

Naime, rok u kojem je NBS omogućila bankama da zamene novčanice 8. serije švajcarskog franka – za novčanice devete serije bez naknade, odnosno za devize – po redovnim uslovima za zamenu opticajnih novčanica (iako su novčanice osme serije od 30. aprila vanopticajne odlukom Nacionalne banke Švajcarske) istekao je 31. maja 2021. godine.

Tokom maja NBS je bankama zamenila ukupno 227,1 milion švajcarskih franaka osme serije, od čega se 44% (99,7 miliona) odnosi na zamenu za novčanice devete serije, a 56% (127,4 miliona) na zamenu za devize u istoj valuti, saopšteno je iz NBS.

 

Od 1. juna 2021. godine banke i ovlašćeni menjači, u skladu sa važećim propisima, mogu, ali nisu u obavezi da od građana primaju novčanice osme serije švajcarskih franaka.

Ovi podaci pokazuju da je da je jedinstvena inicijativa Narodne banke Srbije da za mesec dana produži zamenu vanopticajnih novčanica po povoljnim uslovima, a s ciljem podrške građanima, bila izuzetno uspešna, jer je veliki broj građana kod poslovnih banaka i ovlašćenih menjača u Republici Srbiji zamenio novčanice švajcarskog franka povučene iz opticaja, navodi se u saopštenju iz kabineta guvernera.

Kako se podseća, Narodna banka Srbije je u decembru 2020. godine obavestila javnost o najavljenom povlačenju osme serije švajcarskog franka, a u dodatnom periodu od mesec dana nakon povlačenja novčanica iz opticaja (30. april 2021. godine) omogućeno je da zamenu po povoljnim uslovima obave i građani koji do tada to nisu učinili.

Uslovi za zamenu vanoopticajnih novčanica

Od 1. juna 2021. godine banke i ovlašćeni menjači, u skladu sa važećim propisima, mogu, ali nisu u obavezi da od građana primaju novčanice osme serije švajcarskih franaka.

Ukoliko banke i ovlašćeni menjači budu primali novčanice osme serije švajcarskog franka posle ovog datuma, to će činiti pod uslovima i uz naknade o kojima odlučuju samostalno. Narodna banka Srbije će poslovnim bankama i dalje zamenjivati osmu seriju švajcarskog franka, ali pod uslovima koji važe za zamenu vanoopticajnih novčanica. Takođe, Narodna banka Srbije ne obavlja poslove sa fizičkim licima, tako da građani ne mogu da švajcarske franke zamene u Narodnoj banci Srbije.

Novčanice osme serije švajcarskog franka, kao i novčanice šeste serije moguće je, bez vremenskog ograničenja i bez naplate naknade, zameniti na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu, kao i u agencijama koje se nalaze u većim gradovima Švajcarske. Napominjemo da novčanice prvih pet serija švajcarskog franka nije moguće zameniti ni u Nacionalnoj banci Švajcarske, kao i to da novčanice sedme serije pripadaju rezervnim novčanicama, koje nikada nisu puštene u opticaj. Takođe, novčanice šeste i osme serije, koje su povučene iz opticaja, mogu se poslati poštom na adresu Nacionalne banke Švajcarske, a iznos koji predstavlja ukupnu nominalnu vrednost novčanica podnetih na zamenu uplaćivaće se na račune podnosioca kod banaka u Republici Srbiji.

Detaljne informacije o načinu i uslovima zamene novčanica švajcarskog franka povučenih iz opticaja kao i prikaz svih serija novčanica, mogu se naći na sajtu Nacionalne banke Švajcarske, navode iz NBS.

Foto Depositphotos/wirojsid
Izvor/Autor B92

Vaša email adresa neće biti objavljena.