NASTAVA OD KUĆE PREKO RTS I INTERNETA! Ovo su najnovije mere Vlade u borbi protiv koronavirusa!

0

Premijerka navela da je sa Ministarstvom prosvete pokrenuta priprema praćenja nastave od kuće, i to preko kanala Javnog servisa i putem digitalnih udžbenika, bez obzira na to što zasad nema nikakvog stručnog opravdanja za zatvaranje škola, vrtića i fakulteta. Iz preventivnih razloga tribine stadiona biće prazne

Stav zdravstvenih stručnjaka je da zasad nema potrebe da se zatvaraju vrtići, škole i fakulteti u Srbiji zbog 35 potvrđenih slučajeva koronavirusa u zemlji, dok će se fudbalske utakmice igrati bez publike, odlučeno je juče na sednici Vlade Srbije.

Ipak, ako zbog eventualnog porasta broja obolelih do zatvaranja škola ipak dođe, nastava će se odvijati od kuće, preko interneta, digitalnih udžbenika ili na kanalima Javnog servisa Srbije – RTS.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da, uprkos panici kod građana zbog korone, nema razloga da se zatvore vrtići, škole i fakulteti jer za to „apsolutno nema nikakvog stručnog opravdanja“.

 

Svaki dan važan

– To bi bilo kontraproduktivno jer to ne bi bila garancija da bi deca i mladi sedeli kod kuće u izolaciji, već bi se možda skupljali na nekom drugom mestu. U tom smislu ne bismo ništa pametno niti pozitivno učinili u ovom trenutku, uprkos panici i histeriji. Molim roditelje, nastavnike i direktore škola, kao i sve zaposlene u obrazovanju, da razumeju to i da slušamo stručnjake. Moguće je da će se ova situacija promeniti, ali nama je zaista svaki dan važan – rekla je Brnabićeva i napomenula da je i predsednik Aleksandar Vučić tražio da se to pitanje još jednom razmotri, ali da je stav struke jedinstven.

Ona je kazala da je sa Ministarstvom prosvete pokrenuta priprema kako bi se omogućila nastava od kuće, ali i da je održan sastanak sa RTS kako bi se određena nastava odvijala i na kanalima Javnog servisa, kao i priprema da se deo nastave odvija i putem digitalnih udžbenika.

– Bićemo spremni i da od ponedeljka ovo uradimo, ako to bude stav struke. Mi od 2017. radimo na uvođenju digitalnih nastavnih sadržaja, digitalnih udžbenika i učionica u sve škole. Krenućemo u testiranje da vidimo kako sistem funkcioniše i da otklonimo sve eventualne smetnje. Bez obzira na svu paniku i sve pozive i pritisak, ne možemo doneti odluku koja nije u skladu s onim što struka govori – poručila je Brnabić.

 

Italija loš primer

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Darija Kisić Tepevčević navela je da je Italija bila jedna od prvih zemalja koja je zatvorila škole, pa to nije dalo apsolutno nikakve efekte u sprečavanju širenja virusa.

FOTO: BETA / SLOBODAN MIJEVIĆ

Vlada Srbije donela je juče i odluku da se fudbalske utakmice u zemlji igraju bez prisustva publike, a Brnabićeva je pojasnila da se to radi iz preventivnih razloga i da je „više psihološko važno“. Ona je dodala da je u nekim zemljama dozvoljeno prisustvo publike na mečevima, ali da u tom slučaju postoje posebne mere kojih se publika pridržava, poput onih da je prodaja karata samo elektronska, da je svako drugo mesto popunjeno…

Epidemiolog Predrag Kon kaže da trenutno imamo „relativnu epidemiološku situaciju“ i da nema načina da mlade ljude držimo mesec i po dana zatvorene:

– Ukoliko dođe do brzog i naglog porasta broja dijagnostikovanih slučajeva, reagovaćemo eventualno pravovremenim zatvaranjem škola.

Izvor/Autor Kurir.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.