NAPOLJU 29 STEPENI, A U AUTOBUSIMA PAKAO Evo kada su vozači u gradskom prevozu obavezni da UPALE KLIME

46,831

Aprilski dani doneli su letnje temperature od preko 25 stepeni, a mnogi Beograđani se žale da im je u vozilima javnog gradskog prevoza pravi pakao.

– Vozio sam se na liniji 44, od Senjaka ka Dorćolu. Iako je napolju bilo 26-27 stepeni, iako su se po prozorima vozila nalazile nalepnice “vozilo je klimatizovano”, klima nije radila, pa nam nije preostalo ništa drugo nego da otvorimo prozore i koliko-toliko se rashladimo – ispričao je naš sugrađanin Veljko V.

Propisi u javnom gradskom prevozu su, međutim, kasni. Na temperaturama iznad 25 stepeni Celzijusa, obavezno je uključivanje klima-uređaja u vozilima.

– Kada spoljna temperatura premaši 25. podeljak svi prevoznici u Beogradu u obavezi su da u svojim vozilima uključe rashladne sisteme. Čim temperatura dostigne taj nivo, vozači automatski dobijaju poruku putem softvera u kojoj se obaveštavaju da klima-uređaje treba da puste u rad – objašnjava sekretar za javni prevoz, Uglješa Mitrović.

Vozači dobiju obaveštenje da uključe klime
FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA
Vozači dobiju obaveštenje da uključe klime

Uprkos tome što su vremenske prilike proteklih dana dale uslove za tako nešto, svedočenja putnika govore da se ovaj propis često ne poštuje.

Iz GSP-a tim povodom stiže objašnjenje da su klime ispravne i rade u 60 odsto njihovih autobusa koji saobraćaju i prevoze putnike.

– Kada su tramvaji u pitanju samo novi “španci” imaju ugrađene klime koje su u funkciji i besprekorno rade, dok u ostalim tramvajima nije moguće instalirati klime. Kod trolejbusa je situacija dobra i sva vozila su klimatizovana – poručuju iz gradskog preduzeća.

Sem toga, dodaju, u GSP-u se sistematski obavlja servisiranje klima i pored njihovih ekipa majstora angažovan je i eksterni serviser kako bi do kraja juna rashladni sistemi na svim vozilima bili iservisirani.

S druge strane, Drago Tošić iz Konzorcijuma privatnih prevoznika navodi da su pregledi klima-uređaja u njihovim vozilima uspešno obavljeni pre letnje upotrebe.

FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

– Po ugovoru smo obavezni da imamo ispravne sisteme u autobusima javnog prevoza i za sada nije bilo primedbi putnika na vrućinu. Naprotiv, budući da smo sad u uslovno rečeno prelaznom vremenskom periodu, pojedini se teže prilagođavaju temperaturnim razlikama, pa čak ponekad traže vozačima da isključe uređaje za hlađenje – ističe Tošić.

To, ipak, dodaje on, ne znači da primedbi zbog visokih temperatura u autobusima neće biti na leto.

– Ne može se očekivati da u vozilima sa velikim brojem putnika, otvorenim prozorima i kratkim razdaljinama između stajališta, na kojima kroz troja vrata dolazi do razmene vazduha, bude rashlađeno kao u stanovima. Zato molimo građane za razumevanje, ali ih pozivamo i da svaku uočenu nepravilnost prijave – zaključuje Tošić.VIDEO DANA

Komentari

komentara

Foto DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA
Izvor/Autor Blic.rs

Comments are closed.