NAJHLADNIJI DAN OD 16. MAJA Puste bašte, užurbani turisti i Finci kojima nikad nije hladno

Danas je u Beogradu najhladniji dan još od 16. maja! Skromnih 15 stepeni i povremeni pljuskovi, pravi su šok naspram jučerašnjeg sunca i skoro duplo veće brojke na Celzijusovoj skali.

Jesen u avgustu opustošila je bašte kafića, koje su gotovo sinoć bile krcate ljudima. Oronule fasade dorćolskih zgrada dodatno su izgledale pokislo. Ipak, podnevni pljusak nije zaustavio najvrednije Beograđane, koji se brinu o higijeni prestonice. Danijel, radnik “Gradske čistoće”, poletno je skupljao lišće i otpatke u Gospodar Jevremovoj ulici.

– Kiša, hladno, ali je podnošljivo i može da se radi. Kapuljača ne pomaže mnogo, već je natopljena, ali navikli smo na promenljivo vreme, a posao zove… – objašnjava nasmejani mladić.

Omladina iz Prve beogradske gimnazije nije izašla na veliki odmor i užinu u obližnjoj pekari. Samo su pokretni, šareni kišobrani užurbanih ljudi obojili sivilo sumornog dana. Ipak, za razliku od đaka, postoje čudaci, koji žive u svom svetu i ne haju za grmljavinu i dobovanje kaplji. Tako je na kartonskom postolju sedeo gospodin sa prekrštenim rukama na grudima i zatvorenim očima. Na kutiji ispred njega, gde je skupljao milostinju, pisalo je: “U meditaciji smo”. U njemu je sigurno cvetalo proleće.
Na mokroj beogradskoj kaldrmi sreli smo jednog poznatog Dorćolca – Feđu Dimovića iz Beogradskog sindikata.

– Upravo sam se vratio sa odmora i započeo moj advokatski posao. Trenutno sam se uputio u Palatu pravde da nastavim sa radnim zaduženjima – rekao je Dimović.

A potom je nastavio da priča o tome kako kiša nekad može da bude sjajna inspiracija za stihove.

– Inspiracija se crpi iz svega, ali definitivno kišni nagoveštaj jeseni uvek nadahnjuje. To će biti period kada će “BS” nastaviti punom parom da radi na novom albumu i nadam se da ćemo ga do kraja godine završiti. Ružno vreme poklopilo se sa sastavljanjem nove vlade? Pa kakvo vreme takva vlada.

Turisti su na Trgu republike natpisom tražili autobuse svojih agencija. Neki su se slikali “kod konja”, a neki su u kabanicama prošetali do Kalemegdana. Jedna brižna mama ipak je sklonila svoje čedo na suvo, u “Kolarac”.

– Ja sam Lokta, turistkinja iz Finske i obožavam Beograd. Kada smo joj objasnili da je danas najhladniji beogradski dan od maja, samo se nasmejala:

– Ali ovo nije hladno, mi smo na severu navikli na to. Dobro, možda nije uobičajeno da kiša pada baš u ovo doba, kod nas je ovako više u proleće, ali i ovog leta smo imali sigurno bar dve nedelje kiše nalik ovoj – tvrdi Lokta.

Blic

Komentari su zatvoreni.