Najčešći uzroci bolova u leđima

muskarac-bol-leđa

Bolovi u leđima su veoma neprijatni i sprečavaju pacijente da obavljaju bilo kakav posao, remete im momente mirovanja i mogu ukazati na postojanje nekog oboljenja.

U većini slučajeva bolna leđa nisu znak neke ozbiljne kliničke slike, ali svakako se treba obratiti lekaru da znate kako da postupate radi umanjenja ili otklanjanja postojećih tegoba.

Navodimo uzroke koji najčešće pokreću bolove u leđima.

ISTEGNUT MIŠIĆ

Povreda tkiva u vidu istegnuća nastalog uvrtanjem ili povlačenjem mišića, tetiva ili ligamenata u predelu kičme nije neobična pojava. Do ovoga dolazi najčešće nepravilnim podizanjem teškog tereta, usled nekih naglih pokreta ili pada.

Bolovi se pogoršavaju tokom kretanja, a prisutno je i povremeno grčenje mišića. Masaža opušta mišiće i poboljšava kretanje. Ostanite aktivni koliko god je to moguće -svakodnevne, kratke i lagane šetnje su preporuka za početak.

LOŠE DRŽANJE TELA

Neprirodni položaji tela tokom hodanja i sedenja stvaraju pritisak na kičmu i slabe okolna mišićna tkiva što dovodi do hroničnih bolova. Obavljanje poslova u sedećem položaju nas navodi da glavu pomerimo unapred što isteže mišiće, remeti dotok krvi do tkiva i dovodi do trnjenja u ramenima i rukama.

Povijanje kičme prilikom stajanja i hodanja, kao i preterano oslanjanje na jednoj nozi uvećava rizik od skolioze i kifoze. Posetite fizijatra da dobijete personalizovane vežbe koje će popraviti držanje i umanjiti bolove.

GOJAZNOST

Višak kilograma jedan je od glavnih uzroka bolova u lumbalnom delu kičme. Dok se gojite i postajete sve teži i teži, karlica se pomera napred, a tkiva u donjem delu leđa se istežu.

Ovo otežava kretanje, javljaju se bolovi i istegnuća mišića. Regulacija ishrane i redovna fizička aktivnost dovoljni su da svoju telesnu težinu dovedete do savršenstva i rešite se bolova.

DISKUS HERNIJA

Između svakog kičmenog pršljena nalazi se disk čija je uloga da omogući pokretljivost kičmne i spreči oštećenja na koštanim tkivima. Pomeranje diska iz ležišta ugrožava okolne nerve i mišiće i zato je ova pojava bolna.

Ovakvo stanje poznato je kao diskus hernija i rezultat je starenja, dugotrajnog stajanja ili sedenja, dizanja teškog tereta ili pušenja. Vežbe i fizikalna terapija koja ima značajnu ulogu u oporavku pacijenata sa diskus hernijom.

UPALA

Upalni bol u leđima se javlja kod osoba mlađih od 45 godina. Mogući ’’okidači’’ su bolesti kostiju i zglobova i infekcija. Bol je lokalizovan u donjem delu kičme i butinama i ima hroničan oblik.

Nastupa u jutarnjim i večernjim časovima, a pogoršava se uz pojačano kretanje. Kao prva pomoć kod upalnog bola u leđima jeste kombinovanje hladnih i toplih obloga.

ARTRITIS

Artritis se najčešće javlja u predelu vrata i lumbalnog dela kičme, a bolove prate ukočenost, smanjena pokretljivost i otok. Nastaje tokom procesa starenja, kao produkt autoimune bolesti ili uz postojanje hroničnih stanja nalik dijabetesu i psorijazi. Najčešći tip artritisa koji se može javiti u predelu kičme jeste osteoartritis.

Fizikalna terapija korisna je za poboljšanje pokretljivosti leđnih mišića i ugrožene kiučme kod pacijenata sa artritisom. Preporučuju se i promene vezane za način života – npr. redukovanje telesne težine i odvikavanje od cigareta.

FIBROMIJALGIJA

Pacijenti sa fibromijalgijom osećaju bolove u čitavom telu, a naročito u predelu vrata i leđa. Ti bolovi se mogu poboljšati ili pogoršati u zavisnosti od izlaganja stresu, promene vremena i fizičke aktivnosti.

Osobe sa fibromijalgijom su veoma osetljive na bol pa i najmanji dodir za njih može biti bolan. Tegobe je nemoguće u potpunosti otkloniti, ali postoje brojne metode koje će pružiti bar privremeno olakšanje.

OSTEOPOROZA

Slabost i krtost kostiju kod pacijenata sa osteoporozom u poodmaklom stadijumu odražava se i na kičmu, a jedan od simptoma jeste bol. Postoji i uvećan rizik od fraktura i deformacija kičmenog stuba. Bol kod osteoporoze može se olakšati bezbednim programom vežbi, akupunkturom i akupresurom.

Preporučuje se nošenje midera svakodnevno za podršku ugroženoj kičmi i ublažavanje postojećih simptoma bolesti.

PROBLEMI SA BUBREZIMA

Infekcija bubrega ili postojanje peska ili kamena u bubregu dovodi do bolova u donjem delu leđa. Ostali prateći simptomi mogu biti povišena telesna temperatura, promene u boji i mirisu urina, poteškoće sa mokrenjem i malaksalost.

Na raspolaganju su Vam mnoge metode koje će pomoći da se regulišu problemi sa bubrezima, a bolovi u potpunosti nestanu. Upotrebite tople obloge, pijte više tečnosti i pijte čajeve od peršuna i brusnice.

ENDOMETRIOZA

Ovo stanje nastaje kada se endometrijum, od kojeg je izgrađena sluzokoža materice, veže za druge organe u telu. Oštar i probadajuć bol u leđima kod pacijentkinja sa endometriozom je jedan od uobičajenih simptoma, a on je naročito izražen tokom menstruacije.

Bol može biti toliko intezivan da Vas sprečava u svakodnevnim aktivnostima. Promene u ishrani i primena toplote u tretiranju bolova daju odlične efekte.